Biznis vesti

Adidas zabeležio prvi gubitak u poslednjih 30 godina, kažu da je "moglo da bude i gore"

Komentari

Autor: Reuters

13/03/2024

-

13:20

Adidas zabeležio prvi gubitak u poslednjih 30 godina, kažu da je "moglo da bude i gore"
Adidas zabeležio prvi gubitak u poslednjih 30 godina, kažu da je "moglo da bude i gore" - Copyright EPA-EFE/JEROME FAVRE

veličina teksta

Aa Aa

Nemački gigant sportske odeće Adidas (ADSGn.DE) objavio je u sredu  prvi godišnji gubitakm u više od 30 godina i upozorio da će prodaja u Severnoj Americi ponovo pasti jer će se prodavci sportske odeće u SAD ponovo naí u problemu sa visokim zalihama.

Adidas se bori da se oporavi nakon što je prekinuo veze sa Kanjeom Vestom u oktobru 2022, obustavivši prodaju veoma profitabilne linije patika Yeezy.

U prvoj godini izvršnog direktora Bjorna Guldena u toj ulozi, nastavio je prodaju Yeezy patika kako bi očistio preostale zalihe, istovremeno pokušavajući da podstakne popularne proizvode kao što su Samba i Gazelle cipele, i poboljša odnose sa prodavcima. Akcije Adidasa su se oporavile, nadmašujući Nike i Pumu otkako je on preuzeo.

- Iako daleko nedovoljno dobro, 2023. je završila bolje nego što sam očekivao na početku godine - rekao je Gulden.

Ove godine će Severna Amerika i dalje biti slaba, a Adidas očekuje pad prodaje za oko 5% ove godine.

Manja potražnja i preopterećene prodavnice u SAD su uticale na kompanije koje se bave sportskom odećom i odećom, a Adidas je saopštio da je prodaja u Severnoj Americi pala za 21% u četvrtom kvartalu i za 16% tokom godine.

Stavili sve na kocku

Sve u svemu, Gulden je rekao da je kliring zaliha preko svojih prodajnih mesta pomogao Adidasu da smanji zalihe za 1,5 milijardi evra u 2023. godini, što je pad od 24 odsto.

Adidas je objasnio i kašnjenje isporuke od dve do tri nedelje zbog krize na Crvenom moru, a glavni finansijski direktor Harm Ohlmajer rekao je u sredu da bi to moglo da utiče na obrtni kapital ako se poremećaji nastave.

Adidas se kocka kako bi povratio tržišni udeo od rivala čak i kada ukupan apetit potrošača za sportskom odećom opada, što je izazvalo otpuštanjem ranike u kompaniji Nike.

Adidas očekuje da će se njegovo osnovno poslovanje - isključujući Yeezy - poboljšati 2024. godine, uz rast od najmanje 10% u drugoj polovini.

Imali su koristi od trenda za niske antilop patike kao što su Samba i Gazella, a prošle godine su povećali proizvodnju. Taj trend je pomogao da prodaja obuće raste za 8% u četvrtom kvartalu, dok je prodaja odeće pala za 13%.

"Stvari se očigledno odvijaju u dobrom pravcu u Adidasu otkako je Bjorn Gulden preuzeo vlast", ​​rekao je Tomas Jokel, portfolio menadžer u Union Investmentu. "Povećava se toplina brenda, što se vidi i iz činjenice da se sada manje proizvoda mora prodavati na sniženju".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis