Biznis vesti

Iz koje države Srbiji stiže najviše novca? NBS: Prošle godine na ime doznaka pristiglo 4,99 milijardi evra

Komentari

Autor: Tanjug

17/03/2024

-

09:55

Iz koje države Srbiji stiže najviše novca? NBS: Prošle godine na ime doznaka pristiglo 4,99 milijardi evra
NBS - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Tokom prošle godine u Srbiju je, prema podacima Narodne banke Srbije (NBS) po osnovu doznaka iz inostranstva pristiglo 4,99 milijardi evra, što je približno sumi iz prethodne godine kada je priliv od doznaka iznosio 5,02 milijarde evra.

Na osnovu podataka o geografskoj strukturi, može se zaključiti da je struktura ostala stabilna, pošto je najviše novca stiglo iz Nemačke, 27 odsto, Švajcarske, 13 odsto, Austrije, 10 odsto, zatim Francuske, 6,0 odsto i Hrvatske, 5,0 odsto, kažu za Tanjug u NBS.

Kada je reč o valutnoj strukturi, lane je ogromna većina novca odnosno 83,1 odsto priliva od doznaka bilo u evrima, 7,7 odsto u američkim dolarima, 3,9 odsto u švajcarskim francima a 5,3 odsto u ostalim valutama.

Iz Narodne banke su naveli da centralna banka koristi metodologiju platnog bilansa Međunarodnog monetarnog fonda (BPM6), prema kojoj su doznake obuhvaćene kroz stavku koja se naziva lični transferi i koja obuhvata, doznake radnika, penzije i druga socijalna primanja, kao i pomoći i poklone iz inostranstva, upućene fizičkim licima rezidentima Srbije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis