Biznis vesti

Šta će omogućiti "pametna" brojila: Jasna evidencija i uvid u račune, krađa struje odlazi u prošlost

Komentari

Autor: Ljiljana Gradinac

23/03/2024

-

19:56

Šta će omogućiti "pametna" brojila: Jasna evidencija i uvid u račune, krađa struje odlazi u prošlost
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Elektrodistribucija Srbije planira da do 2030. godine oko tri miliona starih brojila zameni "pametnim". Tako bi računi za struju trebalo da budu precizniji, bolje će biti planirana potrošnja zbog lakšeg uvida sa "pametnim" brojilima, a očitavanja će biti automatska.

Sagovornici Euronews Srbija smatraju da je to odlična stvar i da će građani imati svakako jasnu evidenciju, a država sliku realne potrošnje električne enegije. 

Naglašavaju da će "pametna brojila" smanjiti prostor za malverzacije i krađu struje. 

Stručnjak za energetiku Miloš Zdravković kaže za Euronews Srbija da će se uvođenjem "pametnih" brojila znati koliko je struje došlo na trafo stanicu, koliko je sa trafostanice otišlo i gde je otišlo, kao i koliko je naplaćeno odnosno nije naplaćeno. 

On smatra da su "pametna" brojila odlična stvar i da mu nije jasno zašto taj posao do sada nije urađen. 

"Možda ne pravimo televizore i automobile da konkurišemo Nemcima i Japancima ali brojilo možemo, pa da zaposlimo i našu privredu", kaže Zdravković. 

Ekonomista iz Libeka Mihailo Gajić rekao je da o tehničkim karakteristikama znamo samo da su nova brojila "pametna". 

"Drugim rečima, povezana su na internet i mogu da komuniciraju i da šalju podatke centrali. Koje podatke tačno, to ne znamo", rekao je Gajić. 

Pixabay

 

Koje su koristi od "pametnih" brojila 

Zdravković je rekao da će građani pomoću "pametnih" brojila imati svakako jasnu evideniciju i uvid u račun. 

"Država će imati sliku realne potrošnje, smanjiće se prostor za malverzacije, u smislu da se neko priključi na nečiju struju", rekao je Zdravković. 

On je dodao da će nova brojila onemogućiti krađu struje. 

"Gubici će se smanjiti u tom smislu da neće moći da se krade i da neće moći recimo neki stan da zakačite na zajedničku struju u zgradi. Neće moći da se neko zakači direktno na sistem ako ima neku vilu ili kuću i neće se ponavljati situacije da neko nema ni brojilo", naveo je Zdravković pomenuvši raniji slučaj estradne pevačice i biznismena koji nisu plaćali struju. 

Gajić je rekao da će uz "pametna" brojila postojati manja mogućnost greške pri očitavanju brojila. 

"Biće manja mogućnost da se pogreši i da se nekome naplati veći račun nego što jeste, pa građani onda ne moraju onda da idu u procese vezano za osporavanje iznosa računa za struju. Imali smo u poslenjih nekoliko meseci napise u medijima da se dosta građana žalilo na iznenadno više račune za struju nego što je to bilo u prethodnom periodu", rekao je Gajić. 

On je naveo da očitavanje brojila po kućama sada ide tako što fizički neko mora da pusti čoveka koji očitava brojilo da mu uđe u dvorište kako bi završio taj posao. 

E-Stock/Konstantin Bajčetić, Dimitrije Goll, profimedia

 

Gajić kaže da je druga korist što ne mora da se vodi računa kada će neko doći da očita struju, pa pa tog dana potrošač mora da bude kod kuće. 

"Mislim da su to dve glavne koristi direktno za građane. Što se tiče EPS-a, njihova korist je mnogo veća. Oni u realnom vremenu mnogo brže i lakše mogu da očitaju potrošenu struju, da je mnogo tačnije izmere i da ubrzaju i automatizuju proces kreiranja računa, brže naplate preko aplikacije", rekao je Gajić. 

Komentari (0)

Biznis