Biznis vesti

Irski fond za strateška ulaganja prodaje udeo u šest izraelskih kompanija

Komentari

Autor: Tanjug

05/04/2024

-

16:01

Irski fond za strateška ulaganja prodaje udeo u šest izraelskih kompanija
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Irski fond za strateška ulaganja (ISIF) vredan 15 milijardi evra, prodaće udeo od 2,95 miliona evra u šest izraelskih kompanija, uključujući neke od najvećih banaka, zbog aktivnosti Izraela u Pojasu Gaze, izjavio je danas ministar finansija Majkl Mekgrat.

"Nacionalna agencija za upravljanje trezorom (NTMA) me je obavestila da je odlučila da se odrekne određenih globalnih portfolio investicija ISIF-a u kompanije koje imaju određene aktivnosti na okupiranoj palestinskoj teritoriji", naveo je Mekgrat u saopštenju, prenosi Reuters.

Odluka će biti sprovedena što je pre moguće u narednim nedeljama, dodao je on.

Irski fond za strateška ulaganja (ISIF), koji ulaže u domaća preduzeća kako bi podržao ekonomski rast, takođe drži portfelj likvidne međunarodne imovine, bio je pod pritiskom glavne opozicione stranke, Šin Fejn, da proda imovinu.

Dugogodišnji pobornik palestinskih prava, Irska, prošlog meseca se pridružila Španiji, Malti i Sloveniji u preduzimanju prvih koraka ka priznavanju palestinske državnosti na Zapadnoj obali i Pojasu Gaze.

Najveći svetski državni fond, norveški fond od 1,6 triliona dolara, tokom godina je odustao od devet izraelskih kompanija zbog aktivnosti na okupiranim palestinskim teritorijama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis