Biznis vesti

Ziđin: Poslujemo u skladu sa zakonom i međunarodnim standardima

Komentari

Autor: Tanjug

02/09/2021

-

21:51

Ziđin: Poslujemo u skladu sa zakonom i međunarodnim standardima
Ziđin: Poslujemo u skladu sa zakonom i međunarodnim standardima - Copyright E-stock/Andrei Rublev

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija Ziđin majning Serbija saopštila je danas, povodom protesta nezadovoljnih meštana Slatine održanog u sredu, da Ziđin majning posluje u potpunosti u skladu sa pozitvinim zakonodavstvom Republike Srbije kao i prihvaćenim međunarodnim standardima koji se primenjuju u procesu pribavljanja zemljišta neophodnog za izgradnju rudarske infrastrukture.

Tokom ovog procesa kontinuirano ulažemo dodatne napore u primeni fer i transparentnog pristupa svim vlasnicima zemljišta pod uticajem Projekta, poručuju iz Ziđina.

''Počev od 2016. godine, ''Serbia Zijin Mining doo Bor'' (raniji naziv Rakita Exploration doo Bor), aktivno otkupljuje zemljište u ovom području za potrebe izgradnje budućeg rudnika. Za ponude koje se dostavljaju vlasnicima za otkup putem neposredne pogodbe, Ziđin Mining je angažovao sudske veštake za procenu realne tržišne vrednosti zemljišta i na to dodavao dodatne naknade'''', navodi se u saopštenju.

Vlasnici zemljišta dobili podršku tokom postupja kupovine

Kako se dalje navodi, svaki vlasnik zemljišta od kojeg je kupljeno zemljište za potrebe rudarske infrastrukture dobijao je punu pravnu, finansijsku, poresku i drugu podršku tokom čitavog postupka kupovine zemljišta.

''Moramo istaći da je Zijin Mining na dobrovoljnoj bazi od meštana otkupio oko 98,5 odsto potrebnog zemljišta za potrebe izgradnje rudnika i rudničke infrastrukture. S druge strane, neslaganja sa nekoliko vlasnika u pogledu cena, koje bi trebalo primeniti u postupku otkupa zemljišta, dovela su do utvrđivanja javnog interesa i pokretanja postupaka eksproprijacije čim su se za to ispunili svi zakonski uslovi'', dodaje se u saopštenju.
Uprkos jučerašnjim dešavanjima Zijin Mining je otvoren za dalju saradnju sa svim državnim organima i predstavnicima lokalnih zajednica, uključujući i nezadovoljne meštane, uz nadu da ćemo doći do rešenja na obostrano zadovoljstvo.

Tanjug/Serbia Zijin Copper/Gorica Tončev Vasilić

 

Takođe ćemo nastaviti sa našom pomoći u izgradnji javne infrastrukture, izgradnji vodovoda u Metovnici, rekonstrukciji i dogradnji škole u Brestovcu, izgradnji i sanaciji lokalnih puteva u Slatini i drugim pratećim aktivnostima kojim ćemo dodatno učvrstiti veze sa našim dobrim prijateljima i komšijama sa jednim jasnim ciljem - da učinimo Bor i Srbiju boljim mestom za život'''', poručuju iz Ziđin majning Serbija.

Meštani sela Slatina, protestovali su u sredu u Boru zbog, kako su naveli, uzurpacije njihovog zemljišta u procesu otvaranja rudnika bakra "Čukaru Peki" i odbijanja kompanije Ziđin majning Serbija da od njih otkupi zemlju po ceni koju je propisala država.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis