Ovo se retko viđa u svetu: Vladislav Tošić pravi vino od divljeg nara
Komentari05/06/2025
-21:30
Na crnogorskom primorju, nedaleko od Bara, nastalo je piće koje retko ko očekuje da pronađe među bocama vina – vino od nara. Iza ove nesvakidašnje ideje stoji Vladislav Tošić, proizvođač koji je, vođen tradicijom, prirodom i dugogodišnjim iskustvom u preradi voća, odlučio da eksperiment pretvori u brend.
"Dugo sam radio matične sokove od nara, i domaćeg i divljeg. A divlji nar koji raste oko Skadarskog jezera i duž obale Crnogorskog primorja posebno je dragocen – to je biljka koja ne traži nikakvu negu, ni zaštitu. Što priroda da, to je to", kaže Vladislav za Euronews Srbija.
Njegovo vino od nara jedinstveno je čak i na svetskoj vinskoj sceni – osim u Crnoj Gori, proizvodi se još samo u Azerbejdžanu.
I dok domaći nar većina poznaje, divlji nar, prema Vladislavovim rečima, ima sasvim drugačiji hemijski sastav i lekovita svojstva.
"Divlji nar je, slikovito rečeno, kao divlja borovnica – autentičan, moćan, lekovit. Domaći nar je bliži gajenim vrstama, dok je divlji skoro pa planinska biljka. Analize pokazuju ogromne razlike u hranljivim vrednostima između njih“, objašnjava Tošić.
Proizvodnja nije jednostavna – za litar matičnog soka od divljeg nara potrebno je čak deset kilograma ploda, dok je za domaći nar ta količina upola manja. Sezonski uslovi značajno utiču na prinos, a sama berba predstavlja poseban izazov.
"Mladi odlaze, sve je manje ljudi na selu. A nar ima – i barskog šipka i velikog, slatkog ploda. Samo je pitanje kako ga organizovano brati i otkupiti na vreme", kaže Vladislav.
I dok vino od nara sadrži oko osam odsto alkohola, proizvođač preporučuje i matični sok.
"Vino jeste lepo, ali za zdravlje – sok. Pomaže radu srca, krvnih sudova, jača imunitet. Matični sok je pravo blago", poručuje on.
Komentari (0)