Biznis vesti

Japanska "Tojota" najavila izgradnju linije za 30 modela automobila na baterije - investicija vredna 35 milijardi dolara

Komentari

Autor: Tanjug / CNBC

14/12/2021

-

11:16

Japanska "Tojota" najavila izgradnju linije za 30 modela automobila na baterije - investicija vredna 35 milijardi dolara
Tanjug/AP/David Zalubowski - Copyright Tanjug/AP/David Zalubowski

veličina teksta

Aa Aa

Japanska Tojota, jedan od najvećih svetskih proizvođača automobila, planira da uloži 4.000 milijardi jena (35 milijardi dolara) u izgradnju kompletne linije za 30 modela električnih vozila na baterije do 2030. Kompanija takođe namerava da poveća prodaju električnih vozila na baterije širom sveta za 3,5 miliona jedinica godišnje do kraja decenije, saopštio je danas glavni izvršni direktor Akio Tojoda, prenosi CNBC.

Većina sadašnje Tojotine prodaje električnih vozila su hibridi s kombinovanim pogonom s motorom sa unutrašnjim sagorevanjem i električnim motorom na baterije. Električna vozila s pogonom samo na baterije imaju mali udeo u trenutnoj prodaji.

Japanski automobilski gigant će povećati nova ulaganja u tehnologiju baterija za 500 milijardi jena (4,4 milijarde dolara) na 2,0 biliona jena (17,6 milijardi dolara), navode iz Tojote. To će biti deo Tojotinih ukupnih ulaganja od 4,0 biliona jena u baterijska električna vozila, koja će uključiti i kapitalne izdatke kao i istraživanje i razvoj.

Kompanija planira da njen luksuzni brend električnih vozila na baterije, Leksus, do 2030. godine učestvuje sa 100-procentnim udelom u ukupnoj Tojotinoj prodaji vozila u Evropi, Severnoj Americi i Kini, a u globalnoj prodaji do 2035. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis