Biznis vesti

Atanacković: Svet se menja, tako se mora menjati i prosvetni sistem

Komentari

Autor: Tanjug

19/12/2021

-

21:13

Atanacković: Svet se menja, tako se mora menjati i prosvetni sistem
Nebojša Atanacković - Copyright Medija centar Beograd

veličina teksta

Aa Aa

Svet se menja, kao i tehnologije, tako da se mora menjati i prosvetni sistem, ocenio je predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković. Atanacković je za Tanjug TV i rekao da su potrebe privrede u raskoraku sa onim što pruža prosvetni sistem, i to je, kako ističe, činjenica koja godinama postoji.

"Imam utisak da prosvetni sistem i dalje funckioniše na bazi škola koje održavaju svoju tradiciju već godinama. Godinama školuju takve kadrove i izbacuju na tržište, iako je vidljivo da nisu potrebni, ni privredi, ni društvu, a posle ti mladi ne mogu ni da nađu posao, pa moraju da se prekvalifikuju", rekao je Atanacković.

On je naveo da je na socijalno-ekonomskom savetu prošlog ponedeljka iniciran sastanak sa predstavnicima Ministarstva prosvete. 

"Predložili smo šta od prosvete očekujemo i sada je to jedan proces. Prosveta je spremna da izađe u susret i da zajednički krenemo u taj proces koji neće biti nimalo lak ni kratak", dodao je Atanacković.

Privreda mora da ulaže u kadrove

Prema njegovim rečima, programi škola i fakulteta mogu biti na zavidnom nivou, ali pitanje je da li se dobijaju dovoljno kvalifikovani studenti ili srednjoškolci. Primećuje da privreda mora dodatno da ulaže u kadrove i ukazuje da je potrebno da se podigne nivo znanja, jer iz škole ne izlaze dovoljno edukovani.

"Neka od zanimanja izumiru, ali se rađaju i nova zanimanja. Moramo ići u korak sa novim potrebama", kaže Atanacković.

Sledeći korak je, kaže, da se napravi spisak potreba i da se onda sagledaju mogućnosti prosvetnog sistema da tome izađe u susret.

"Imamo početne korake u smislu drugačijeg angažovanja mladih ljudi kroz neke obuke, kroz dualni sistem. Predviđeno je da će se on uvesti i na fakultetima", rekao je Atanacković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis