Biznis vesti

Turska lira beleži istorijski oporavak, ojačala još 15 odsto

Komentari

Autor: Tanjug

21/12/2021

-

11:38

Turska lira beleži istorijski oporavak, ojačala još 15 odsto
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Turska lira je danas nastavila rast za čak 15 odsto nakon što je u ponedeljak zabeležila istorijski oporavak sa rekordnog minimuma od 25 procenata posle predstavljanja mera predsednika Tajipa Erdogana o garantovanju depozita položenih u domaćoj valuti od uticaja fluktuacija na deviznom tržištu.

Lira je počela trgovanje jutros na neznano nižem nivou u odnos na zatvaranje u ponedeljak, da bi zatim porasla na najviši nivo od 11,0935 lira za dolar, izveštava Rojters.

Kasnije je blago smanjila deo dobitaka i, prema podacima sa berze u Istanbulu, kretala se na nivou od 13,92 lire za dolar u 08:56 časova po srednjoevropskom vremenu.

Erdogan je juče predstavio niz mera koje će, kako je rekao, Turcima ublažiti udar koji je izazvao pad nacionalne valute i podstaći štednju u lirama umesto u dolarima.

Vlada je obećala da će garantovati depozite u lirama, što je podstaklo skok valute prema dolaru za nekih 25 procenata u ponedeljak, najveći na dnevnom nivou.

U okviru paketa mera, vlada je obećala da će kompenzovati štedišama razliku gubitka vrednosti njihovih depozita u lirama u odnosu dolarske depozite. Više od polovine štednje domaćeg stanovništva je u stranoj valuti i zlatu zbog višegodišnje deprecijacije lire, prema podacima centralne banke.

Alpaslan Čakar, predsednik Udruženja turskih banaka (TBB), rekao je da će Ministarstvo finansija finansirati troškove paketa mera, što bi, po oceni Rojtersa, potencijalno mogla da bude skupa i inflatorna inicijativa.

Čakar je reako da je nakon Erdoganovog obraćanja na berzi prodato oko mlijardu dolara.

Prema proračunima trojice bankara, oko 1,0 do1,5 milijardi dolara štednje konvertovano je u ponedeljak uveče u lire.

Međutim, cena na petogodišnje kreditne svop aranžmane za zaštitu Turske od rizika, odnosno trošak osiguranja od državnog neizmirenja obaveza, skočila je na 613 baznih poena, na najviši nivo od maja 2020, prema IHS Markitu.

Komentari (0)

Biznis