Biznis vesti

Ministar Mali: Velika izdvajanja za pomoć privredi i građanima

Komentari

Autor: Tanjug

10/01/2022

-

10:58

Ministar Mali: Velika izdvajanja za pomoć privredi i građanima
Ministar Mali: Velika izdvajanja za pomoć privredi i građanima - Copyright Ministarstvo finansija

veličina teksta

Aa Aa

Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas da je u okviru prvog paketa pomoći 2020. godine izdvojeno 638,4 milijardi dinara, za drugi paket pomoći 66 milijardi, a za treći paket 274,2 milijarde dinara.

"To je novac kojim je Srbija pomogla i privredu i građane", rekao je Mali.

Istakao je da će pomoć od 10.000 dinara dobiti 14. januara 120.000 zdravstvenih radnika, za šta je izdvojeno, kaže, 1.2 milijarde dinara. Kada je reč o državnoj pomoći za mlade od 100 evra, Mali je rekao da oko milion ljudi ispunjava uslove da dobije taj iznos i da država za tu svrhu izdvaja 12 milijardi dinara.

"To je novac koji računamo da ćemo isplatiti", rekao je Mali, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Za penzionere kojima će 10. februara biti isplaćeno 20.000 dinara, a ima ih oko 1,7 miliona, opredeljeno je oko 34 milijarde dinara rekao je Mali i naveo da je reč o ukupno 1.025 milijardi dinara, što je oko 18 odsto našeg BDP-a.

Istakao je da Srbija, zahvaljujući ekonomskoj politici koju vodi, ostvaruje sjajne rezultate, jer, između ostalog, pored najvećeg rasta u Evropi, srpski BDP je prvi put u istoriji 53 milijarde evra, što je oko 6.232 milijarde dinara.

"Pored toga, imamo i 3,9 milijardi dinara stranih direktnih investicija, što je više nego u rekordnoj 2019. godini. S obzirom na takav rezultat, uprkos krizi koja je izazvana pandemijom, mi smo zadržali kredibilitet kao država, otvaraju se fabrike i nova radna mesta, dolaze investicije", rekao je Mali.

Ministar je naveo da je stopa nezaposlenosti u trećem kvartalu prošle godine bila 10,5 odsto, što je približno rezultatu iz 2019. godine. Dodao je da su mnogo razvijenije države zbog krize imale milione otpuštenih, te da javni dug ubrzano rastao, a kod nas, kako kaže, nije tako.

"Kada pogledate naš javni dug, čak i posle ovih paketa pomoći, on je 56,8 odsto, što je mnogo manje od 60 procenata koliko propisuje Mastriht. To je inače standard Evropske unije, ali gotovo sve države imaju znatno veći javni dug", rekao je on.

Mali je naveo i da su od 1. januara veće plate, penzije, kao i minimalna zarada, te da je Srbija brojkama apsolutno pokazala snagu svoje ekonomije, da je održala stabilnost javnih finansija i pokazala šta sve može da postigne.

Osvrnuo se i na uvođenje novog fiskalnog sistema i pozvao sve fiskalne obveznike da se prijave za subvencije za nabavku uređaja.

"Rok za prijavu je 31. januar, a mi kao što znate dajemo 100 evra za fiskalni uređaj, kao i 100 evra po prodajnom mestu. Novca imamo dovoljno i definitivno na novi sistem fiskalizacije prelazimo od 1. maja ove godine", zaključio je Mali.

Komentari (0)

Biznis