Biznis vesti

Mobilno bankarstvo u Srbiji u značajnom porastu: Koliko je Srbija daleko od toga da postane "bezgotovinsko društvo"

Komentari
Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Pored Norveške, Finska je na korak da postane bezgotovinsko društvo, dok Švedska najavljuje ukidanje keša za sledeću godinu. Iako nije blizu ovih društava, i Srbija beleži porast broja elektronskih transakcija.

Podaci Narodne banke pokazuju da je samo u drugom kvartalu 2021. godine realizovano više od 12 miliona transakcija putem mobilnog bankarstva, što je tri puta više nego u istom periodu 2018.

Drastično je povećan i broj korisnika platnih kartica, dok je kupovina na internetu zabeležila skok od 96 odsto. Stručnjaci tvrde da se tokom pandemije koronavirusa doslo do napretka u  digitalizaciji za koji bi uobičajeno bilo potrebno nekoliko godina.

"Mi smo 2018. godine imali 1,2 miliona korisnika mobilnog bankarstva, a danas je taj broj 2,5 miliona. Svedoci smo da je nekoliko rešenja koja su ponuđena poput instant plaćanja ili QR kodova omogućilo da vrlo brzo i efikasno plate nešto, robu, uslugu ali i da u isto vreme tu robu i uslugu preuzmu", kaže za Euronews Srbija generalni sekretar Udruženja banaka Vladimir Vasić.

Dodaje i da je kovid 19 "prilično pogurao ljude da budu digitalni".

Iako postoji strah od zloupotreba digitalnih plaćanja, one su, prema rečima bankara, svedene na minimim. Zbog toga će u budućnosti pažnja države biti usmerena na grupe koje teže menjaju svoje navike.

"Postoji jedna tradicionalna grupa ljudi koji teže prihvataju digitalne kanale odnosno načine plaćanja, obično kažemo da su to stariji od 60 godina. Njih je teže usmeriti ka digitalnim načinima plaćanja", ističe Vasić.

Jedan od razloga zašto građani Srbije više koriste elektronska plaćanja je i digitalizacija državne uprave, odnosno činjenica da je danas većinu usluga državnih organa moguće platiti putem onlajn ili mobilnog bankarstva. Prednost elektronskih plaćanja je i efikasna naplata poreza, a mogućnost korupcije je gotovo isključena.

U anketi koju je sproveo Euronews Srbija, građani uglavnom kažu da plaćaju karticom gde je to moguće, bilo jer im je tako lakše, bilo zbog toga što ne žele da čekaju u pošti i podižu pare, a tu je i rizik od džeparenja.

Komentari (0)

Biznis