Biznis vesti

Istorijski dogovor, G7 staje na put globalnim kompanijama koje izbegavaju porez

Komentari

Autor: Euronews, Tanjug

05/06/2021

-

13:38

Istorijski dogovor, G7 staje na put globalnim kompanijama koje izbegavaju porez
Istorijski dogovor, G7 staje na put globalnim kompanijama koje izbegavaju porez - Copyright Tanjug/ Stefan Rousseau/Pool via AP)

veličina teksta

Aa Aa

Grupa G7 koju čine najveće ekonomske sile sveta podržala je plan oporezivanja za multinacionalne kompanije, saopštio je britanski kancelar blagajne Riši Sunak, prenosi BBC.

Ministri finansija zemalja G7 na sastanku u Londonu usaglasili su se da se obavežu na princip minimalne stope poreza na dobit od 15 odsto.

Riši Sunak rekao je da je ovaj dogovor uspeo nakon godina pregovora, a okarakterisao ga je kao veliku nagradu za sve britanske poreske obveznike.

"Ovo je velika stvar i želeo bih da se zahvalim svojim kolegama iz grupe G7 jer smo ovo uspeli zajedno i postigli istorijski dogovor", rekao je Sunak za BBC.

On je istakao da je ovo samo prvi korak, te da je sledeći sastanak G20 koji se održava u Veneciji sledećeg meseca.

 

Koji je cilj dogovora?

Tehnički giganti kao što su Amazon i Gugl , mogli bi da budu među pogođenim kompanijama.

Ovaj potez mogao bi da se označi i kao milijarde dolara koje se prilivaju državnim vladama, kako bi otplatile dugove nastale tokom pandemije, prenosi BBC.

Vlade su se dugo borile sa izazovom oporezivanja globalnih kompanija koje posluju u mnogim zemljama širom sveta. Izazov je postao veći sa procvatom velikih tehnoloških korporacija poput Amazona i Fejsbuka.

Pixabay

 

Trenutno kompanije mogu osnovati lokalne filijale u zemljama koje imaju relativno niske stope poreza na dobit i tamo prijavljivati dobit. To znači da porez plaćaju po lokalnim propisima, odnosno stopama, čak iako profit uglavnom dolazi od prodaje izvršene negde drugde.

Iako je ovo legalno i često se radi, cilj je bio da se to spreči i to na dva načina.

Prvo, grupa G7 želi globalnu minimalnu poresku stopu, kako bi se izbeglo "nadmetanje" zemalja sa najnižim stopama.

Drugo, ova pravila će imati za cilj da nateraju kompanije da plaćaju porez u zemljama u kojima prodaju svoje proizvode, bez obzira na to gde prijavljuju svoju dobit, piše BBC.

Šta su rekli ministri?

Američka ministarka finansija Dženet Jelen pozdravila je istorijski globalni dogovor o minimalnoj stopi poreza na dobit multinacionalnih kompanija od 15 odsto i poručila da će to biti podsticaj zemljama da se takmiče na pozitivnim oosnovama, a slične ocene dali su i drugi zvaničnici zemalja grupe G7.

"Globalni minimalni porez treba da pomogne da svetska ekonomija napreduje, izjednačavanjem uslova za poslovanje i podsticanjem zemalja da se takmiče na pozitivnim osnovama, poput obrazovanja, istraživanja i infrastrukture", navela je Jelen u saopštenju, prenosi Rojters.

 

Tanjug/ Henry Nićolls/Pool Photo via AP

 

 

I nemački ministar finansija Olaf Šolc potvrdio je da je sedam najvažnijih industrijskih država podržalo ovu odluku, i poručio da je to dobra vest za poresku pravdu i solidarnost, ali loša vest za poreske rajeve širom sveta.

"Kompanije više neće biti u stanju da izbegnu svoje poreske obaveze knjiženjem njihove dobiti u zemljama sa najnižim poreskih stopama. Stabilni poreski prihodi su važni kako bi obezbedili da države mogu da izvršavaju svoje dužnosti, što će biti još potrebnije nakon pandemije kovid 19", naglasio je Šolc.

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer je povodom sporazuma rekao da je on tek polazna tačka i da će se njegova zemlja u narednim mesecima boriti da ta minimalna stopa poreza na dobit bude što veća.

Sastanak ministara finansija G7 održan je uoči godišnjeg samita lidera te grupe koji će biti održan od 11. do 13. juna u Kornvolu.

 

Komentari (0)

Biznis