Biznis vesti

Rast cena nafte u januaru čak 17 odsto, najviše za skoro godinu dana

Komentari

Autor: Tanjug

31/01/2022

-

08:33

Rast cena nafte u januaru čak 17 odsto, najviše za skoro godinu dana
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nafta je poskupela danas za više od jednog procenta i blizu je sedmogodišnjeg maksimuma dostignutog na prethodnoj trgovinskoj sesiji. Zabrinutosti u pogledu snabdevanja i političke tenzije u istočnoj Evropi i na Bliskom istoku dovele su do toga da cene "crnog zlata" u januaru zabeleže najveći mesečni rast u proteklih skoro godinu dana.

Cena evropske nafte Brent je porasla za 1,07 dolara ili za 1,2 odsto, na 91,10 dolara za barel na azijskom trgovanju u 03:25 časova po srednojevropskom vremenu, nakon što je u petak ojačala za 69 centi. Ugovaranje kupovine za isporuku u martu ističe kasnije danas, izveštava Rojters.

Najveći deo tržišne aktivnosti se sada odnosi na ugovaranje kupovine Brent nafte za isporuku u aprilu po ceni od 89,51 dolara, što je porast od 99 centi ili 1,1 posto. Američka WTI nafta je poskupela za 1,07 dolara, odnosno za 1,2 procenta na 87,89 dolara po barelu, nastavljajući uzlazni trend od petka kada je ojačala za 21 cent.

Oba tipa nafte, koji važe za globalne cenovne reference, zabeležila su u petak najviše nivoe od oktobra 2014. godine, od 91,70 dolara i 88,84 dolara, respektivno, i šestu uzastopnu nedelju rasta. Cene nafte su u januaru ukupno porasle za oko 17 odsto, najviše od februara 2021.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici predvođeni Rusijom, grupa nazvana OPEK+, dogovorili su se da od avgusta prošle godine povećavaju pumpanje svakog meseca za 400.000 barela dnevno (bpd), ali u tome nisu uspeli jer su neke članice imale probleme s ograničenim kapacitetima.

Tržišni analitičari procenjuju da će OPEK+ na sastanku 2. februara verovatno odlučiti da se drži planiranog povećanja proizvodnje od 400.000 barela dnevno i u martu.

Cene nafte pokazuju znake pregrevanja jer trgovci predviđaju ozbiljan manjak ponude ove godine, ocenjuje kolumnista Rojtersa DŽon Kemp, napominjući da su zalihe već niske i da globalno postoji malo slobodnih kapaciteta za povećanje pumpanja u kratkom roku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis