Biznis vesti

Brnabić: Izgradnja gasnog interkonektora sa Bugarskom je važna za energetsku sigurnost Srbije

Komentari

Autor: FoNet / TV Hepi / Tanjug

01/02/2022

-

10:13

Brnabić: Izgradnja gasnog interkonektora sa Bugarskom je važna za energetsku sigurnost Srbije
mre.gov.rs/Zoran Petrović - Copyright mre.gov.rs/Zoran Petrović

veličina teksta

Aa Aa

Izgradnja gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske počela je danas, u prisustvu premijerke Ane Brnabić, na delu trase kroz našu zemlju, od Niša do državne granice kod Dimitrovgrada. Rok za završetak celog gasovoda je oktobar 2023. godine.

Svečanom početku radova ko Dimitrovgrada prisustvuju ministar energetike Bugarske Aleksandar Nikolov, ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, šef Delegacije EU u Srbiji Emeanuel Žiofre, direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, kao i predstavnici Jugorosgasa i Bulgartransgasa i Evropske investicione banke. 

"Investicija u gasni interkonektor kod Dimitrovgrada vredi 85,5 miliona evra i izuzetno je važan za našu energetsku sigurnost i bezbednost, jer zna i diversifikaciju pravaca iz kojih dolazi gas", izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.

Ona je objasnila da će izgradnja interkonektora sa Bugarskom, koja počinje danas, obezbediti Srbiji da se gasom snabdeva i iz luke Aleksandropusos ili iz Azerbejdžana i naglasila da je to investicija u energetsku bezbednost Srbije.

"Plan je da se radovi završe u trećem kvartalu sledeće godine, tako da to i nije tako daleka budućnost. Radimo zajedno sa našim partnerima iz EU. To spada u šest najvažnijih projekata EU za ovaj deo Evrope", istakla je Brnabić.

mre.gov.rs/Zoran Petrović

 

Deo gasne interkonekcije u Srbiji biće dug 109 kilometara, a ukupna dužina dvosmernog gasovoda kroz obe države je 170 kilometara i biće projektovan za kapacitet od 1,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Ukupna vrednost projekta je 85,5 miliona evra, od čega je 25 miliona kredit Evropske investicione banke (EIB), 49,6 miliona evra su bespovratna sredstva iz IPA fonda EU, a preostalih oko 11 miliona evra biće obezbeđeno iz budžeta Srbije i sredstava Srbijagasa.

Ugovor o finasiranju gasovoda u maju prošle godine potpisali su ministar finasija Siniša Mali i poptpredsednica EIB-a za Zapadni Balkan Liljana Pavlov, koji je tada izjavio da je interkonektor izuzetno važan za građane Srbije i jedan od prioritetnih projekata EU na energetskom povezivanju Centralne i Istočne Evrope. Srbiji ovaj gasovod treba da obezbedi dovoljne količiine gasa za potrebe privrede i stanovništva i to iz različitih izvora snabdevanja.

Završetak ovog gasovoda će omogućiti razvoj distributivne gasne mreže u centralnoj, istočnoj i južnoj Srbiji. Prema prvobitnom planu, izgradnja gasovoda trebalo je da počne krajem prošle godine, a da on bude opertativan 2023. godine.

Ideja o izgradnji gasovoda ka Bugarskoj stara je gotovo tri decenije, a sporazum o njegovoj izgradnji potpisan je 2010.godine.

Prosečna plata će biti  veća od 600 evra

Brnabić je izjavila je da će prosečna plata u Srbiju za decembar prošle godine biti veća od 600 evra.

"To ćemo utvrditi za nekoliko dana kada izađu rezultati za prosečnu platu u decembru. Imamo danas nezaposlenost koja je 10 odsto uprkos pandemiji. Imamo ekonomiju prema kojoj smo prvi ili drugi u Evropi. Verujem da ćemo biti prvi za 2021.", rekla je Brnabićeva gostujući na TV Hepi.

Ona tvdi da je to nešto što svi građani mogu da vide i da osete na svojoj koži.

Tanjug/ Strahinja Aćimović

 

"Voleli Aleksandra Vucića ili ne, to su naši rezultati. Penzioneri pre 2012, nisu znali kada će penzija biti isplaćena, a danas, možete sat da navijate prema njima. Građani mogu da računaju na pomoć države u ovim, najtežim vremenima pandemije. Danas počinje i isplata 100 evra pomoći mladima", najavila je Brnabićeva.

"Izvoz u IT će premašiti dve milijarde evra"

Ona je istakla da se u Srbiji, uprkos pandemiji, fabrike nisu zatvarale, već počinju novi projekti i nastavljaju se već započete investicije.

"Niko nije otkazao, samo su je neki odložili za nekoliko meseci. Zbog toga raste naša industrija i verujem da će se tako nastaviti i ove godine", rekla je predsednica Vlade.

Ona je istakla da je važno da zadržimo bezbednost i stabilnost i ocenila da su za to ključni izbori 3. aprila. Kako je rekla, Srbija se razvila i njena ekonomija je ojačala, ali opet ima toliko stvari koje je potrebno uraditi.

"Trećeg aprila se odlučuje da li ćemo nastaviti tim putem i ako imamo još četiri, pet godina stabilnosti to je to. Srbija je izašla iz višedecenijskog tunela. Srbija će biti dovoljno jaka i stabilna da joj niko ništa ne može. Neće biti opasnosti da dođu neki političari i tajkuni koji samo žele da kradu i mislim da više nikada to neće moći da se desi", poručila je predsednica Vlade.

Unsplash

 

Kako je navela, Rojters je prošle nedelje objavio da je jedan veliki američki investicioni fond "Brajton park kepital" investirao 140 miliona dolara u jednu našu IT kompaniju.

Brnavićeva je ustakla da je naš izvoz prošle godine u IT sektoru bio oko 1, 8 evra, a da će ove godine verovatno premašiti dve milijarde. Kako kaže, u IT sektoru i studenti Elektrotehničkog fakulteta traže početne plate od 1.200 evra, a sve više mladih se, tvrdi, vraća iz inostranstva.

"Verujem da ćemo sledeće nedelje imati još jednu sjajnu vest. Da će naša dijaspora u silicijumskoj dolini osnovati investicioni fond samo za naše kompanije", najavila je premijerka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis