Biznis vesti

Vozač kamiona koji je već šesti dan na granici Ukrajine i Poljske: Ostajemo bez goriva, nećemo moći ni da se grejemo

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/03/2022

-

12:02

Vozač kamiona koji je već šesti dan na granici Ukrajine i Poljske: Ostajemo bez goriva, nećemo moći ni da se grejemo
Vozač kamiona koji je već šesti dan na granici Ukrajine i Poljske: Ostajemo bez goriva, nećemo moći ni da se grejemo - Copyright Euronews, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Svi srpski kamioni koji su iz Ukrajine krenuli ka Rumuniji uspeli su da izađu iz ratom zahvaćene zemlje, a u toku su razgovori o problemu koji imaju vozači još sedam kamiona koji se nalaze na teritoriji Ukrajine, rekao je predsednik Udruženja za međunarodni transport Neđo Mandić.

Kako je za Euronews Srbija izjavio jedan od vozača, Vladimir Belić, on sa trojicom kolega još čeka na ulazu u Poljsku.

"Ostajemo bez goriva, zbog čega uskoro nećemo imati ni mogućnost grejanja", kaže za Euronews Vladimir Belić, vozač koji se tamo nalazi od 25. februara. Trenutno se temperature na ovom graničnom prelazu kreću oko nule.

Na granici sa Poljskom su četiri kamiona, kaže Mandić i dodaje da očekuje da rezultat razgovora srpskih i ukrajinskih vlasti bude napuštanje teritorije Ukrajine preko Poljske. Vozači dva kamiona noć su, kako kaže, proveli udaljeni od vozila, a iako su došli do kamiona vojne vlasti koje jedine drže granicu im ne dopuštaju da uđu u vozila gde bi mogli da provere stanje goriva.

Jedan vozač u zoni ratnih dejstava kod Kijeva

Mandić kaže da se nada rešenju kroz razgovore o tome da se svi kamioni upute ka granici s Poljskom i da tamo napuste Ukrajinu. Udruženje je u kontaktu i sa vozačem kamiona zaustavljenog na parkingu u blizini Kijeva, gde je zona vojnih dejstava.

"Tu ne znamo šta ćemo moći da pomognemo", kaže Mandić.

On dodaje da su o pozicijama svih kamiona i situaciji u kojoj su vozači obaveštena nadležna ministarstva koja vode razgovore.

Predsednik Udruženja za međunarodni transport je dodao da od početka rata prevoznici koriste dozvole koje imaju za prolaz kroz Belorusiju, a koristi se i dalji put kroz Poljsku i pribaltičke države, što je značajno skuplje. On je naveo da naši prevoznici robe ka Rusiji imaju 18.000 dozvola za Ukrajinu, a samo 5.500 dozvola za Belorusiju.

Profimedia

 

Istakao je da novi razvoj situacije otvara pitanje količine robe koja će se transportovati ka Rusiji, kao i pitanje pregovora o povećanju broja dozvola preko Belorusije, o kojima se mora razgovarati pod fer uslovima.

Kako je Euronews već pisao, na prelazu između Ukrajine i Poljske vozači kamiona koji su se uputili ka Rusiji i dalje čekaju, a posle pet dana kolege su im dostavile osnovne namirnice. Prema rečima vozača koji su govorili za Euronews Srbija, u njihovim kamionima iz Srbije prevoze se tetrapak, gume iz Pirota i frižideri, te nije reč o kvarljivoj robi, a da li će ona stići do Rusije još je neizvesno.

Prethodno su vozači kamiona koji su proteklih pet dana bili "zarobljeni" na rumunsko-ukrajinskoj granici konačno su juče krenuli za Srbiju, rekao je za Euronews Srbija Neđo Mandić, predsednik Udruženja za međunarodni transport. On je naveo da je Ministarstvo saobraćaja posredovalo u rešavanju problema i da uz pomoć ukrajinske ambasade u Beogradu vozači mogu da se vrate kući.

Profimedia

 

Puštanje nekih kamiona koji su bili zaglavljeni u Ukrajini rezultat je višednevnog koordiniranog rada naših i ukrajinskih institucija, rekao je juče ambasador Srbije u Rumuniji Stefan Tomašević.

"Nakon razgovora sa pojedinim vozačima sa kojima smo konstantno na vezi dobili smo informaciju da je njihov kamion ušao na teritoriju Rumunije, još nekoliko njih čeka na terminalu, svakako mormao biti strpljivi jer taj postupak carinjenja neće ići onom brzinom za koju se mi nadamo, ali je važno da je posle nekoliko dana taj proces započet", istakao je Tomašević.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis