Biznis vesti

Bundesbanka: Zabrana uvoza ruskog gasa može gurnuti nemačku ekonomiju u recesiju

Komentari

Autor: FoNet

22/04/2022

-

19:23

Bundesbanka: Zabrana uvoza ruskog gasa može gurnuti nemačku ekonomiju u recesiju
Severni tok 2 - Copyright EPA/CLEMENS BILAN

veličina teksta

Aa Aa

Potpuna zabrana uvoza ruskih energenata mogla bi gurnuti nemačku ekonomiju u recesiju, upozorila je danas Bundesbanka, istakavši da bi posebno teško bilo naći zamenu za ruski gas.

"U scenariju koji predviđa intenziviranje krize realni bruto domaći proizvod pao bi nešto manje od dva odsto u poređenju sa prošlom godinom", navodi se u redovnom mesečnom izveštaju Bundesbanke, prenosi Hina.

Posebno teško bilo bi pronaći zamenu za gas, što bi dovelo do prekida u snabdevanju. Ruski gas čini više od polovine nemačkog uvoza tog energenta. Posledice obustave uvoza pritiskale bi nemačku ekonomiju i u naredne dve godine, iako pad ne bi bio snažan kao na vrhuncu korona-krize, istakla je Bundesbanka.

U 2020. nemačka ekonomija je zbog pandemije pala 4,6 odsto, da bi prošle godine imala rast od 2,9 procenta. U prvom ovogodišnjem tromesečju aktivnost je stagnirala, procenjuju u Bundesbanci.

Među faktorima koji bi mogli naneti štetu privredi izdvojili su i rast cena sirovina, koji bi smanjio realne zarade u domaćinstvima. Smanjila bi se i strana potražnja, a time i nemački izvoz, i to značajno, navodi se u izveštaju. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis