Biznis vesti

Putin najavio povećanje minimalca i penzija za 10 odsto

Komentari

Autor: Rojters, FT, Business Insider

26/05/2022

-

09:14

Putin najavio povećanje minimalca i penzija za 10 odsto
Vladimir Putin - Copyright Tanjug AP/Ramil Sitdikov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je povećanje minimalne plate i penzija u zemlji za 10 odsto kako bi pomogao u suzbijanju rastuće inflacije usled sankcija zbog invazije na Ukrajinu, preneo je Rojters.

Nazvavši 2022. godinu teškom za Rusiju, Putin je u sredu odbacaio ideju da su sva ekonomska pitanja zemlje povezana sa ratom, koji on inače naziva specijalnom vojnom operacijom.

"Jer u zemljama koje ne vode nikakve operacije, recimo u inostranstvu, u Severnoj Americi, u Evropi, inflacija je uporediva i, ako pogledate strukturu njihovih privreda, čak i veća od naše", rekao je Putin.

Inflacija u Rusiji je u aprilu iznosila 17,8 odsto na godišnjem nivou. Stopa inflacije u SAD u aprilu je dostigla 8,3 odsto - što je blizu četrvorodecenijskog maksimuma, ali i dalje znatno niže od trenutne stope u Rusiji.

Minimalna plata i povećanje penzija trebalo bi da počnu od 1. juna. Trenutna minimalna zarada iznosi 13.890 rublji (233 dolara) mesečno, a prosečna penzija 18.521 rublju (311 dolara) mesečno, prenosi Rojters.

Iako stručnjaci predviđaju da će ruska ekonomija "implodirati" i da će se ruski BDP urušiti za 30 odsto do kraja godine, Putin je u sredu rekao da ekonomija ima "bolju dinamiku nego što su eksperti predviđali", preneo je FT. On je dodao i da je stopa nezaposlenosti ostala stabilna na četiri odsto, kao i da ne ne očekuje da će inflacija biti iznad 15 odsto 2022. godine.

Komentari (0)

Biznis