Biznis vesti

Vlada Srbije: Beograd drugi put proglašen za grad sa najvećim ekonomskim potencijalom među 100 gradova u regionu

Komentari

Autor: Tanjug

02/06/2022

-

11:57

Vlada Srbije: Beograd drugi put proglašen za grad sa najvećim ekonomskim potencijalom među 100 gradova u regionu
Vlada Srbije: Beograd drugi put proglašen za grad sa najvećim ekonomskim potencijalom među 100 gradova u regionu - Copyright E-Stock/Konstantin Bajčetić

veličina teksta

Aa Aa

Beograd je drugu godinu za redom proglašen za grad sa najvećim ekonomskim potencijalom u konkurenciji 100 najvećih gradova u regionu "Emerging Europe” (Evropa u usponu), saopštila je Vlada Srbije. Region ”Emerging Europe” obuhvata 23 ekonomije centralne, istočne, jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza, od kojih su 11 članice Evropske Unije.

Iz EU tu su Estonija, Letonija, Litvanija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Mađarska, Poljska, Rumunija, Slovačka i Slovenija. Navodi se da je "Emerging Europe" organizacija sa sedištem u Londonu, čiji je cilj promovisanje potencijala zemalja u usponu.

U savetu ove organizacije su i bivši evropski komesar za proširenje potpredsednik Evropske komisije i komesar za preduzeća i industriju Ginter Ferhojgen, bivši premijer i ministar ekonomije Moldavije Jon Sturza, bivši bugarski predsednik Rosen Plevnelijev, bivši potpredsednik vlade i ministar finansija, potpredsednik vlade za privredu i ministar za privatizaciju Slovačke Ivan Mikloš i zamenik generalnog sekretara NATO-a Mirčea Džoana.

Prag grad sa najboljim poslovnim okruženjem

Ocenjeno je da je Beograd ove godine i treći po broju talenata, što je napredak za dva mesta u odnosu na prošlu godinu. Prag, glavni grad Češke je proglašen za grad sa najboljim poslovnim okruženjem.

Navodi se da žiri koji je odlučivao o rangiranju gradova, čini više od 100 globalnih stručnjaka za strane direktne investicije (SDI), savetnika za odabir lokacija i analitičara lokacija.

Oni su tokom 2021. godine analizirali 100 gradova u Evropi sa populacijom iznad 200.000 stanovnika, kao i dva glavna grada u regionu, gde je stanovništvo ispod 200.000.

Vlada Srbije ističe da je ovaj rezultat još jedna potvrda koliko je Srbija unapredila svoju poslovnu klimu i koliko sve reforme koje sprovodi ne prolaze neopaženo ni u svetu.

"Očekivano je da ovakva priznanja umnogome doprinesu dodatnom privlačenju stranih investitora, s obzirom na to da ovakve reference čine bitan faktor pri njihovoj odluci o potencijalnim investiranjima", navodi se.

Tokom samita Emerging Europe, u Briselu 23. juna, biće održana i Ceremonija dodele nagrada.

"Budućnost Evrope u usponu 2022." je peto izdanje nagrada koji prikazuje najbolje pojedince, javne i privatne organizacije, kao i projekte i inicijative iz regiona. U finale su ušla i tri programa iz Srbije - "Moja prva plata", "Digitalna ekspedicija" i "Nesalomivi".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis