Biznis vesti

Rudnik Banovići isporučiće Srbiji 100 hiljada tona uglja do kraja godine

Komentari

Autor: Tanjug

03/06/2022

-

09:29

Rudnik Banovići isporučiće Srbiji 100 hiljada tona uglja do kraja godine
Rudnik Banovići - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rudnik mrkog uglja u Banovićima sklopio je ugovor s Elektroprivredom Srbije po kojem će tom državnom preduzeću do kraja ove godine biti isporučeno 100 hiljada tona uglja.

"Pored finansijske bitnosti, nama je značajan ovaj ugovor i s aspekta poslovnosti jer imati u portfoliju kupaca kompaniju kao što je Elektroprivreda Srbije govori o nama dovoljno", izjavio je za portal Klix.ba generalni direktor Rudnika mrkog uglja Banovići Elvir Salihović.

To, po njegovim rečima, pokazuje poslovnost i sposobnost Rudnika mrkog uglja Banovići da posluje i radi sa velikim kompanijama.

Ugalj koji će iz Banovića biti plasiran Elektroprivredi Srbije, kako je dodao, po svojim svojstvima ne odgovara Termoelektrani Tuzla i Termoelektrani Kakanj.

Salihović je takođe naveo da realizacija ovog ugovora neće dovesti do smanjenja količine uglja koje rudnik Banovići isporučuje Elektroprivredi BiH, a kojoj su u prvih pet meseci ove godine isporučili 427.998 tona uglja, što je 101 posto ugovorenih količina.

Kao što je Euronews Srbija već pisao, Vlada Srbije je nedavno donela Zaključak po kome se Elektroprivredi odobrava uvoz od četiri miliona tona uglja, koliko je procenjeno da EPS-u, zbog trenutne situacije, nedostaje do kraja 2023. godine. U ovom javnom preduzeću za Euronews Srbija kažu da su u toku razgovori o uvozu sa Republikom Srpskom, Crnom Gorom, Rumunijom i Bugarskom.

Iz Rudnika Pljevlja čiji je vlasnik Elektroprivreda Crne Gore su pre mesec i po dana saopštili da je postignut dogovor sa EPS o isporuci oko 300.000 tona uglja u ovoj godini, sa tendencijom da se ta količina u narednom periodu i poveća.

U EPS tvrde da su domaće rezerve uglja zadovoljavajućeg kvaliteta za rad termoelektrana na površinskim kopovima dovoljne za dugogodišnji rad od oko 50 godina. Uglja, dakle imamo, ali je on još duboko pod zemljom, jer kopovi nisu spremni za njegov iskop. Tako smo došli u situaciju da će državno preduzeće za predstojeću sezonu morati da kupi gotovo deset puta više uglja iz inostranstva, čak i u odnosu na vreme najvećeg incidenta, kada su kopovi bili pod vodom.

Oni navode da EPS do sada nije uvozio ugalj, odnosno da se to desilo samo jednom, posle poplava iz maja 2014. godine kada je proizvodnja u Rudarskom basenu "Kolubara" bila smanjena zbog potapanja kopova "Veliki Crljeni" i "Tamnava – Zapadno polje". Tada je, kako navode, u periodu od januara do marta 2015. godine za potrebe rada TENT A uvezeno 352.000 tona uglja iz Rumunije.

U EPS za Euronews Srbija kažu da je trenutni problem što nema dovoljno otkrivenog uglja zbog neispunjavanja planova na otkopavanju otkrivke.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis