Biznis vesti

Berlin priprema paket pomoći za firmu Gasprom Germanija

Komentari

Autor: Tanjug

13/06/2022

-

19:25

Berlin priprema paket pomoći za firmu Gasprom Germanija
Berlin priprema paket pomoći za firmu Gasprom Germanija - Copyright AP Photo/Michael Sohn

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka priprema paket pomoći vredan između pet i 10 milijardi evra za Gasprom Germaniju, energetsku kompaniju koju je napustio ruski Gasprom, izvestio je danas "Blumberg njuz" pozivajući se na dobro obaveštene izvore.

Paket spasilačke pomoći bi mogao da stigne već ove nedelje, pri čemu će državna KfW banka biti zajmodavac, ali razgovori su i dalje u toku pa bi planovi mogli i da se promene, dodaje njujorška agencija.

Portparoli nemačke vlade i KfW banke su odbili da komentarišu medijski izveštaj.

Jedan izvor iz nemačke vlade rekao je istovremeno Rojtersu da će krediti KfW-a biti „očigledno alat“ za pružanje pomoći Gaspromu Germaniji, s obzirom na značaj te kompanije i trenutne poteškoće u kojima se nalazi, ali njihov obim za sada ne može da se saopšti.

On je takođe naveo da su nemačka ministarstva finansija i ekonomije u martu i aprilu sačinila tzv. „šeme zaštitnog kišobrana“ za podršku kompanijama pogođenim posledicama sukoba u Ukrajini, koje bi mogle da se primeni i u slučaju Gasprom Germanije.

Ovoj kompaniji, koja posluje u brojnim zemljama, ali svoje aktivnosti trgovanja, skladištenja i prenosa gasa fokusira na Nemačku, potreban je finansijski podsticaj kako bi mogla da sačuva ključnu ulogu na tržištu gasa u regionu.

Najveći problem kompanije je, pored poteškoća da zadrži kupce, poslovne partnere i nesmetano poslovanje - visoka cena gasa. Gasprom Germanija mora da kupuje gas na spot tržištima da bi izvršila neke od svojih ugovornih obaveza nakon što je ruski Gasprom napustio poslovanje u Nemačkoj, izuzev onog dela koji se odnosi na izvozne aktivnosti.

Cene gasa na spot tržištu u Nemačkoj su danas tri puta više nego pre godinu dana, usled udruženog delovanja naglog oporavka globalne potražnje i smanjenih isporuka iz Rusije još od prošle jeseni, što su dva faktora koja su prethodila poremećajima izazvanim ratom u Ukrajini.

Komentari (0)

Biznis