Biznis vesti

Vaučeri od 15.000 dinara za odmor u Srbiji: Četiri ključne informacije koje morate da znate pre nego što se prijavite

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

27/06/2022

-

14:44

Vaučeri od 15.000 dinara za odmor u Srbiji: Četiri ključne informacije koje morate da znate pre nego što se prijavite
Vaučeri od 15.000 dinara za odmor u Srbiji: Četiri ključne informacije koje morate da znate pre nego što se prijavite - Copyright Wikipedia.org/Ђурђевак, Profimedia, Prinskrin/Youtube/ Discover Serbia

veličina teksta

Aa Aa

Na svim šalterima "Pošte Srbije" građani već od danas mogu da se prijave za vaučere od 15.000 dinara za odmor u Srbiji, odnosno 10.000 dinara za one koji su već iskoristili vaučere od 5.000 dinara od početka godine. To pravo mnogi od njih su već danas krenuli da iskoriste, a na šalterima Pošte, gde se predaju zahtevi, već prvog dana ima veliki broj zainteresovanih.  

Pravo na tu vrstu subvencionisanog odmora imaju penzioneri, nezaposleni, korisnici posebne naknade, prava na negu drugog lica, radno angažovana lica čija primanja ne prelaze 70.000 dinara, ratni vojni invalidi, nosioci poljoprivrednog gazdinstva, kao i studenti.

Za odmor u Srbiji opredeljeno je 200.000 vaučera u vrednosti od 15.000 dinara i 100.000 vaučera u vrednosti od 10.000 dinara za lica koja su 2022. godine ostvarila pravo na vaučer u iznosu od 5.000 dinara, navedeno je na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Vaučeri od 15.000 i 10.000 dinara se mogu koristiti u trajanju od najmanje pet noćenja na teritoriji Srbije, a mogu se iskoristiti do 31. oktobra 2022. godine. Koriste se za usluge smeštaja, noćenja sa doručkom, polupansiona i pansiona.

Tanjug/Sava Radovanović

Gužve na šalterima Pošte za vaučere

Njihovom primenom država očekuje značajan doprinos u intenziviranju korišćenja postojeće turističke ponude u Srbiji, umanjenje deviznog odliva, ali i umanjenje štetnih posledica izazvanih epidemijom Kovid 19.

Kako se prijaviti za vaučere

Država je obezbedila tri milijarde dinara za novih 200.000 vaučera za penzionere, nezaposlene, studente i one koji zarađuju manje od 70.000 dinara za odmor u Srbiji. 

"Osim ovih 200.000 vaučera u iznosu od 15.000 dinara, građani koji su već iskoristili svoje pravo i dobili vaučere početkom godine u iznosu od 5.000 dinara imaće pravo da apliciraju ponovo za razliku od 10.000 dinara. To ne ulazi u ovaj broj od 200.000 vaučera", naglasila je nedavno ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

profimedia

 

Govoreći o proceduri prijave, Matić je navela da je građanima potrebna rezervacija kod ugostitelja kod kojeg žele da provedu odmor, kao i da ona zavisi od toga da li se prijavljuje student, penzioner, nezaposlena osoba.

Popunjena prijava predaje se isključivo na šalterima Pošte, a obrazac prijave je objavljen na internet stranici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Za korisnike je važno da znaju da prijava mora biti čitko popunjena i potpisana. Uz prijavu korisnik vaučera obavezno stavlja na uvid lična dokumenta (ličnu kartu ili pasoš). Obavezna je i potvrda ugostitelja da je obavljena rezervacija smeštaja.

Gde možete na odmor sa vaučerima

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija pozvalo je sve ugostitelje na teritoriji Srbije da se prijave radi realizacije šeme dodele vaučera za subvencionisano korišćenje usluge smeštaja u ugostiteljskim objektima. Prijavom ugostitelja za šemu dodele vaučera podstiče se bolja vidljivost domaćih ugostitelja, kao i razvoj promocije domaćeg turizma.

Postupak prijave, rezervacije i podnošenja zahteva za refundaciju sprovodi se preko centralno-informacionog sistema u oblasti ugostiteljstva i turizma (eTurista), te je neophodno da ugostitelj bude evidentiran u ovom sistemu.

Wikipedia.org/Dekanski

 

Spisak ugostiteljskih objekata koji su se do sada prijavili može se naći na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Trenutno se na listi nalazi više od 2.000 objekata.

Ministarka Matić kaže i da se svaki godine obara rekord kada je reč o brzini podele vaučera, te da su najtraženije destinacije banje.

"Ovo će značiti i građanima, kao i našoj domaćoj turističkoj i ugostiteljskoj industriji", istakala je Matić i dodala da je Srbija postala regionalno najtraženija destnacija, kao i da je u svetskim okvirima postala interesantna lokacija.

Ko sve može iskoristiti vaučer?

Pravo na vaučer imaju: korisnici prava na penziju, nezaposlena lica iz evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje i druga lica na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (korisnici posebne novčane naknade i privremene naknade),  korisnici prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica, koji to pravo ostvaruju u skladu sa zakonom kojim se uređuje socijalna zaštita, korisnici prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica, koji to pravo ostvaruje u skladu sa zakonom kojim se uređuje penzijsko i invalidsko osiguranje.

Wikipedia.org/Sasha SB

 

Zatim radno angažovana lica sa primanjima, koja ne prelaze iznos od 70.000 dinara mesečno, ratni vojni invalidi i civilni invalidi rata sa primanjima, koja ne prelaze iznos od 70.000 dinara mesečno, korisnici prava na naknadu na porodičnu invalidninu po palom borcu, nosioci aktivnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva koji su se izjasnili da se bavi isključivo poljoprivredom, upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava u skladu sa Zakonom o poljoprivredi i ruralnom razvoju, studenti.

Šta je potrebno za prijavu

Uz prijavu se obavezno stavljaju na uvid i sledeći dokazi: Korisnici prava na penziju stavljaju na uvid fotokopiju rešenja o ostvarenom pravu na penziju ili original penzionog čeka odnosno drugi originalni dokument (overeni izvod, potvrda i sl.) koji izdaje banka sa teritorije Srbije, a koji potvrđuje novčani priliv po osnovu ostvarenog prava na penziju, za ostale korisnike prava na penziju.

Korisnik prava na penziju iz inostranstva stavlja na uvid originalni dokument koji izdaje banka sa teritorije Srbije, a kojim se potvrđuje novčani priliv po osnovu ostvarenog prava na penziju.

Radno angažovana lica sa primanjima, koja ne prelaze iznos od 70.000 dinara mesečno stavljaju na uvid original potvrde o zaposlenju i ostvarenoj zaradi  isplaćenoj u mesecu koji prethodi mesecu u kome se podnosi prijava, koju izdaje poslodavac ili isplatni listić za zaradu  isplaćenu u mesecu koji prethodi mesecu u kome se podnosi prijava.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Uz prijavu studenti prilažu original potvrdu visokoškolske ustanove o statusu studenta prvog, drugog ili trećeg stepena, za tekuću školsku godinu.

Korisnik vaučera prijavu podnosi lično i stavlja na uvid, odnosno prilaže potrebnu dokumentaciju.
Izuzetno, za korisnike prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica i ratne vojne invalide, kao i civilne invalide rata i korisnike prava na penziju  podnošenje prijave i stavljanje na uvid potrebne dokumentacije može izvršiti drugo lice.

Ovlašćenje za podnošenje prijave i stavljanje na uvid potrebne dokumentacije korisnik prava na penziju daje na obrascu jednokratnog punomoćja, koji se objavljuje se na sajtu Ministarstva, Pošte Srbije.

 

Komentari (0)

Biznis