Biznis vesti

Podela 100.000 vaučera za odmor u Srbiji počinje sutra - prijava u dežurnim poštama

Komentari

Autor: Tanjug / Z.R.

31/12/2021

-

12:59

Podela 100.000 vaučera za odmor u Srbiji počinje sutra - prijava u dežurnim poštama
Podela 100.000 vaučera za odmor u Srbiji počinje sutra - prijava u dežurnim poštama - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Građani Srbije će od sutra moći da se prijavljuju za turističke vaučere u vrednosti od 5.000 dinara. Vlada Srbije je ododbrila podelu 100.000 vaučera, koji pokrivaju sumu od 500 miliona dinara koliko je u republičkom budžetu za 2022. predviđeno za ovu svrhu. Za vaučere mogu da se prijave penzioneri, studenti, nezaposleni, zaposleni čija su primanja manja od 70.000 dinara.

Procedura prijavljivanja ista je kao i ranije, pa se zahtevi predaju na šalterima pošta pri čemu je neophodno imati potvrdu o primanjima. Za penzionere to je poslednji penzijski ček, za zaposlene potvrda o zaposlenju i ostvarenoj zaradi isplaćnoj u mesecu koji prethodi onome kada se podnosi prijava, a za studente uverenje sa fakulteta kojim dokazuju da studiraju u tekućoj školskoj godini. Vaučeri mogu da se iskoriste do 20. novembra.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, pozvala je nedavno građane da se što pre prijave za vaučere za odmor u turističkim objektima Srbije, jer je ovogodišnje iskustvo pokazalo da su oni vrlo brzo otišli, a nada se da će biti obezbeđeno još 50.000 vaučera tokom godine.

"I ove godine smo obezbedili sredstva u budžetu u iznosu od 500 miliona dinara i nadamo se da će biti dodatnihi sredstava tokom 2022. kao što je to bilo i ove godine, kada smo zahvaljujući Ministarstvu finansija i razumevanju naše premijerke obezbedili dodatnih 250 miliona, tako da smo 2021. podelili 150.000 vaučera", rekla je Matićeva Tanjugu.

Ko ima pravo na vaučere i kako se prijaviti?

Tokom novogodišnjih praznika, od 1. do 3. januara, i na Božić, 7. januara, radiće dežurne pošte, saopštila je Pošta Srbije. Svih dana praznika Glavna pošta u Takovskoj 2 u Beogradu i pošta na Aerodromu "Nikola Tesla", radiće bez prekida, kao i pošte na gotovo svim graničnim i administrativnim prelazima.

U subotu 1. januara i u petak 7. januara, dežuraće Glavna pošta u Takovskoj 2, pošta na Aerodromu "Nikola Tesla", i pošte na graničnim i administrativnim prelazima. U nedelju 2. januara, radiće i pošte u tržnim centrima u Beogradu i Кragujevcu, pošte u Univereksport objektima u Novom Sadu i okolini, pošte u turističkim centrima – na Кopaoniku i Zlatiboru, i druge dežurne pošte.

RINA

 

U ponedeljak 3. januara radiće 54 dežurne pošte u celoj Srbiji, u Beogradu i svim drugim većim gradovima. U petak 31. decembra i u četvrtak 6. januara, pošte sa celodnevnim radnim vremenom radiće skraćeno – do 17 časova, a 27 pošta u Srbiji, čiji je spiska objavljen na sajtu Pošte Srbije, radiće do 18 časova.

"Imajući u vidu da su ove godine jako brzo otišli vaučeri, apelujemo da se što pre prijave. Spisak ugostiteljskih objekata koji prihvataju vaučere nalazi se na internet stranici Ministarstva. Do sada imamo 1.200 prijavljenih ugostiteljskih objekata koji pružaju usluge smeštaja, a biće ih sigurno još do kraja nedelje. Naši građani već sada mogu da pogledaju koji su to smeštajni objekti i da pripreme dokumentaciju", rekla je Matićeva.

Podsetila je da pravo na vaučere ima devet kategorija stanovništva: penzioneri, studenti, nezaposleni sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, ratni vojni invalidi, ljudi koji ostvaruju pravno na tuđu negu i pomoć po osnovu socijalne zaštite ili po osnovu penzionog i zdravstvenog osiguranja i poljoprivrednici.

Wikipedia.org/Royal

 

"Osnovni razlog uvođenja vaučera kao metode subvencionisanja turizma je da bi se domaći ugostitelji podstakli. Pre svega su to oni u banjskim lečilištima, ali i etno i seoska domaćinstva, konačista i slaši, ako su registrovani za tu vrstu usluga. Ovo je subencija koja je u značajnoj meri podstakla i poboljšala naš domaći seoski, etno i banjski turizam, jer su to najtraženije destinacije na osnovu onoga što smo imali prilike da vidimo tokom ove i prošle godine", kazala je ministrarka Matić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis