Biznis vesti

Pad američkih zaliha nafte pogurao cene ka 108 dolara za barel

Komentari

Autor: Tanjug

28/07/2022

-

19:47

Pad američkih zaliha nafte pogurao cene ka 108 dolara za barel
Pad američkih zaliha nafte pogurao cene ka 108 dolara za barel - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Cene nafte su ojačale danas na volatilnom trgovanju, jer su pad zaliha sirove nafte i rast potražnje za benzinom u SAD podstakli apetit investitora za rizičnom imovinom.

Međunarodno referentna nafta Brent se trgovala u 17:55 časova po našem vremenu po ceni od 107,8 dolara za barel, u usponu za 1,08 posto na dnevnom nivou, a američka WTI nafta je ojačala za 0,96 procenata na 98,19 dolara po barelu, prema podacima sa portala oilprice.com.

Cene nafte na termunskom tržištu su se, kako izveštava Rojters, sredinom jutra po istočnoameričkom vremenu nakratko povuke nakon što je objavljeno da je privreda SAD-a neočekivano zabeležila pad u drugom kvartalu, što je izazvalo strah od recesije koja bi mogla da pogodi potražnju za energijom.

Investitori su se, ipak, na kraju fokusirali na podatke o zalihama sirove nafte u SAD. Američke zalihe nafte su prošle sedmice pale za 4,5 miliona barela, dok se potražnja za benzinom oporavila za 8,5 posto na nedeljnom nivou, prema pokazateljima Uprave za energetske informacije (EIA).

Cenama nafte je dodatan podsticaj dao energetski rat između Zapada i Rusije. Grupa sedam najbogatijih ekonomija planira da uspostavi mehanizam za ograničavanje izvoznih cena ruske nafte do 5. decembra, rekao je jedan visoki zvaničnik G7 u sredu.

Imajući u vidu da je Rusija smanjila isporuke gasa preko Severnog toka 1, svoje glavne gasne veze sa Evropom, na samo 20 odsto kapaciteta, to bi moglo da dovede do zaokreta evropskih zemalja sa gasa na naftu, što bi kratkoročno poduprlo cene "crnog zlata", kažu analitičari.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici će na sastanku sledeće nedelje odlučivati o zadržavanju proizvodnje nafte na nepromenjenom nivou za septembar, uprkos pozivima SAD-a da povećaju pumpanje, mada će verovatno razgovarati i o skromnom povećanju proizvodnje, reklo je Rojtersu osam izvora iz naftne alijanse.

Interesantan je, takođe, podatak da je američki izvoz sirove nafte dostigao ovog meseca rekordnih 4,5 miliona barela dnevno, pošto se WTI nafta trgovala sa velikim popustom u odnosu na Brent.

Međutim, rast proizvodnje sirove nafte u SAD mogao bi da posustane zbog nedostatka opreme za fraking i manjka ljudstva, kao i kapitalnih ograničenja, upozorili su industrijski rukovodioci ove nedelje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis