Biznis vesti

Novi skok cene gasa: Hiljadu kubika danas košta 2.450 dolara

Komentari

Autor: Tass / Tanjug

16/08/2022

-

12:33

Novi skok cene gasa: Hiljadu kubika danas košta 2.450 dolara
Tanjug/AP/Mindaugas Kulbis - Copyright Tanjug/AP/Mindaugas Kulbis

veličina teksta

Aa Aa

Cena gasa u Evropi porasla je danas iznad 2.450 dolara za 1.000 kubnih metara, prvi put od 8. marta, prema podacima sa londonski ICE berze. Od početka današnjeg trgovanja, cena je skočila za više od 6,0 odsto, prenosi agencija Tass.

Gas za septembarsku isporuku je ugovaran na holandskom TTF čvorištu po ceni od 2.464 dolara za hiljadu kubika, odnosno za 234,5 evra za megavat-sat (MWh), po trenutnom kursu dolara prema evru.

Gasprom je ranije danas saopštio da je njegov izvoz gasa u zemlje van Zajednice nezavisnih država (ZND) pao za 34,7 odsto na 75,3 milijarde kubnih metara u periodu januar-jul 2022.

Gasovod Severni tok 1, kojim se gas iz Rusije doprema u Evropu, radi od 27. jula sa oko 20 odsto kapaciteta zbog gašenja dve gasne turbine. Jedna od turbina nalazi se u Nemačkoj, gde je isporučena nakon remonta koji je Simens Enerdži obavio u Kanadi, a Gasprom je 25. jula saopštio da je zbog popravke motora prinuđen da isključi i drugu turbinu u kompresorskoj stanici Portovaja. Shodno tome, samo jedna turbina je sada u radnom stanju.

Pored toga, ukrajinski operator sistema za prenos gasa obustavio je tranzit gasa u Evropu preko stanice Sohranovka od 11. maja, pozivajući se na višu silu. Kao rezultat toga, Gasprom isporučuje Evropi gas preko Ukrajine samo preko gasne pumpne stanice Sudža, pošto ukrajinska strana odbija zahteve za pumpanje preko Sohranovke, navodi Tass.

Gasprom: Moguće da cena gasa u EU premaši 4.000 dolara na zimu

Ruski gasni gigant Gasprom je saopštio danas da ne isključuje scenario prema kojem bi cene gasa u Evropi tokom zimei mogle da prekorače nivo od 4.000 dolara za hiljadu kubnih metara, javlja agencija Tas s.

"Napominjemo da su na spot tržištima u Evropi cene gasa već premašile nivo od 2.500 dolara. Prema konzervativnim procenama, ako se taj trend nastavi, cene će na zimu premašiti 4.000 dolara za hiljadu kubnih metara“, navodi se u saopštenju Gasproma.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis