Biznis vesti

Crna Gora ima struje samo do oktobra - moguće i restrikcije i poskupljenje

Komentari

Autor: RTCG / Tanjug

18/08/2022

-

10:27

Crna Gora ima struje samo do oktobra - moguće i restrikcije i poskupljenje
Crna Gora ima struje samo do oktobra - moguće i restrikcije i poskupljenje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Crna Gora ima dovoljno električne energije za tekući i naredni mesec septembar, a dalja situacija će zavisiti od više faktora, pre svega od hidrološke, saopštio je danas rukovodilac sektora za korporativne komunikacije crnogorske Elektroprivrede (EPCG) Tomaš Damjanović.

On je gostujući u jutarnjem programu TVCG rekao da je situacija sa električnom energijom delikatna, a da su restrikcije i poskupljenje struje jedna od opcija ukoliko se stanje ne popravi u narednom periodu.

"Restrikcije su generalno posledica globalne energetske krize, koja na sve utiče, pa i nas. Situacija na tržištu je delikatna i nezgodna za sve učesnike. Može da se desi da imate dovoljno novca da nabavite električnu energiju, ali da na tržištu nema dovovljno robe”, naveo je Damjanović.

Kazao je da je za električnu energiju za prvih sedam meseci utrošeno 117 miliona, dok je za isti period lani izdvojeno 28 miliona.

"Mi ćemo nastojati da ne dođemo u situaciju kao neke države u regionu, ali restrikcije su jedna od opcija. Potrebna nam je ispružena ruka i kupaca - domaćinstva, privreda, javna uprava…”, naveo je Damjanović.

Pixabay

 

Na pitanje o poskupljenju, Damjanović je rekao da ako situacija u postrojenjima i hidrološka situacija bude povoljna, poskupljenja neće biti.

"Cene svih artikala su skočile, poskupljenja su nepopularna mera i radimo sve što možemo da do toga ne dođe. Naravno, i to je jedna od opcija ako okolnosti ne odu po planu”, rekao je Damjanović.

Kako će rezultirati razgovori EPCG i turskog Tosijalija, rano je govoriti, ocienio je Damjanović i dodao:

“Razgovori su počeli i nastaviće se, a čime će rezultirati rano je govoriti. Interes EPCG je da posluje u opštem inetersu i da dođe do što više izvora električne energije.”

Ističe da su kao problematičan detektovali drugi i treći kvartal, što ranije nije bio slučaj jer su, kako kaže, cene bile drugačije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis