Biznis vesti

Ministarstvo energetike: Stabilizuje se tržište peleta, na svakom drugom stovarištu se može kupiti odmah

Komentari

Autor: Tanjug

26/08/2022

-

09:59

Ministarstvo energetike: Stabilizuje se tržište peleta, na svakom drugom stovarištu se može kupiti odmah
Ministarstvo energetike: Stabilizuje se tržište peleta, na svakom drugom stovarištu se može kupiti odmah - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Obišli smo nekoliko stovarišta i prodavaca peleta i nismo uvideli da postoji nestašica ove vrste ogreva, a na svakom drugom stovarištu u Beogradu pelet je mogao da se kupi odmah, izjavio je za Tanjug državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Zoran Lakićević. Naveo je da je to što pojedini prodavci nemaju dovoljne količine peleta, posledica povećane potražnje i zabrinutosti građana za grejanje tokom predstojeće sezone.

"Inspekcije su do sada obavile kontrolu u 54 grada i opštine i kontrolisale 175 privrednih subjekata. Kod 131 je utvrđeno da poseduje svu potrebnu dokumentaciju, dok su kod 38 utvrđene nepravilnosti i podneti su zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka", rekao je Lakićević.

On je podsetio da je Ministarstvo rudarstva i energetike iniciralo donošenje Uredbe o ograničenju visine cene peleta i da od tada građani plaćaju, ne 40.000 ili 45.000, već najviše 38.000 dinara po toni. Prema njegovim rečima, "Srbijašume" su do sada isporučile dovoljno drveta proizvođačima, više nego prošle godine u ovo vreme.

Pelet koristi 110.000 domaćinstava

Istakao je da će ove kontrole ubrzati stabilizaciju na tržištu i naveo da se očekuje da se početkom septembra situacija sa snabdevanjem peletom potpuno stabilizuje i da peleta bude za sve građane. Procenjuje se da pelet kao energent koristi oko 110.000 domaćinstava u Srbiji.

Lakićević je rekao i da je juče Vojska Srbije sa mehanizacijom pomogla u raskrčivanju šuma na teritoriji Lebana, a da uskoro kreću radovi i na teritoriji opštine Medveđa i Brus te da se u narednim danima očekuje pomoć inženjerijskih jedinica i u Knjaževcu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis