Biznis vesti

Inspekcija svakodnevno na terenu: Podneto više od 60 zahteva za prekršajne postupke na tržištu peleta

Komentari

Autor: Tanjug

08/09/2022

-

14:17

Inspekcija svakodnevno na terenu: Podneto više od 60 zahteva za prekršajne postupke na tržištu peleta
Inspekcija svakodnevno na terenu: Podneto više od 60 zahteva za prekršajne postupke na tržištu peleta - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Inspekcija je podnela više od 60 zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka zbog nepravilnosti na tržištu peleta, izjavio je danas Tanjugu državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Zoran Lakićević.

"Inspekcije su na terenu sve vreme, do sada su koordinisane kontrole bile u 81 lokalnoj samoupravi, kod 297 stovarišta, prodajnih mesta, fabrika peleta, prilaznih puteva, privatnih placeva, pijaca. Od toga je kod 227 njih utvrđeno da poseduju svu dokumentaciju. Kod više od 60 su uočene nepravilnosti, zaplenjena im je roba i podneti su zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka", naveo je Lakićević.

Očekujemo još bolju stabilizaciju tržišta u narednim danima i da oko 110.000 domaćinstava, koliko se procenjuje da koristi ovaj energent u Srbiji, lakše dođe do peleta, rekao je Lakićević.

On je dodao da je tražnja za peletom povećana za 30 odsto u odnosu na prošlu godinu i naglasio da će kontrole biti nastavljene.

Vlada Srbije i Ministarstvo energetike rade sve što je moguće kako bi se stabilizovala situacija na tržištu peleta, istakao je Lakićević i podstio da je doneta Uredba o ograničenju visine cena peleta i odluka o zabrani izvoza.

Dodaje da je inspekcija svakodnevno prisutna na terenu, kao i da Vojska Srbije pruža pomoć u krčenju šumskih puteva. Napominje da peleta nije bilo gotovo nidge, a cene rasle svakodnevno, dok se država nije uključila u rešavanje tog problema.

"Dok se država nije uključila, bilo je gotovo nemoguće kupiti pelet, a cena je bila višestruko veća, dok je danas situacija mnogo bolja. To su pokazale i kontrole i inspekcije", rekao je Lakićević Tanjugu.

On je kazao da situacija još nije potpuno stabilna, ali da se preduzimaju svi koraci kako bi se obezbedile dodatne količine sirovog drveta i da JP Srbijašume, uz podršku Vojske Srbije, radi na teritoriji opština Lebane, Brus, Knjaževac.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis