Biznis vesti

Zemlje požurile da se snabdeju pre embarga: Skočio izvoz ruske nafte u Tursku, Indiju i Kinu

Komentari

Autor: Tanjug

18/10/2022

-

21:20

Zemlje požurile da se snabdeju pre embarga: Skočio izvoz ruske nafte u Tursku, Indiju i Kinu
Zemlje požurile da se snabdeju pre embarga: Skočio izvoz ruske nafte u Tursku, Indiju i Kinu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Izvoz ruske nafte morskim putem porastao je tokom proteklog meseca jer su zemlje požurile da se snabdeju uoči embarga Evropske unije na uvoz tog energenta iz Rusije koji stupa na snagu u decembru, izveštava "Blumberg" pozivajući se na podatke o praćenju naftnih tankera.

Prema izveštaju njujorške agencije, Turska, Indija i Kina su pojačale kupovine ruskih barela tokom protekle četiri nedelje do 14. oktobra.

Isporuke u te tri zemlje, koje su dostigle vrhunac od 2,2 miliona barela dnevno u junu, bile su tokom minule četiri sedmice manje u poređenju s junom za otprilike 350.000 barela dnevno, i iznosile su oko 1,85 miliona barela, prenosi Raša tudej, dodajući da su isporuke Turskoj navodno ove godine porasle na najviši nivo.

Pored toga, količina ovog goriva na tankerima čije krajnje destinacije nisu naznačene već se umesto toga navode njihove tranzitne kote kao npr. Port Said, Gibraltar, ili pošiljke nose oznaku "za naručivanje", povećana je za oko 450.000 barela dnevno.

Prema podacima "Blumberga", te pošiljke uglavnom završavaju u Indiji ili Kini.

Analitičari kažu da će, kada budu otkrivene krajnje destinacije tih tankera, ruske kombinovane isporuke nafte tim zemljama verovatno nadmašiti prethodni rekord na godišnjem nivou.

Ukupan izvoz ruske sirove nafte je takođe porastao u izveštajnom periodu, premašujući tril miliona barela dnevno u proseku, što je najveći obim isporuka nafte iz Rusije od sredine avgusta.

Skoku izvoza su doprinele povećane isporuke Evropi, pošto zemlje u tom regionu izgleda žele da napune svoje skladišne kapaciteta pre 5. decembra, kada na snagu stupa embarga EU na uvoz ruske nafte morskim putem, navodi američki medij.

Izvoz ruske nafte u evropske zemlje, ne računajući Tursku, porastao je za 14 posto na 714.000 barela dnevno u sedmici zaključno sa 14. oktobrom.

Prema računici "Blumberga", zasnovanoj na podacima ruskog ministarstva finansija, prihod zemlje od prodaje nafte morskim putem skočio je za 9,0 miliona dolara na 134 miliona dolara u nedelji završenoj 14. oktobra. Prosek za četiri nedelje, zaključno s tim datumom, takođe je porastao za oko 2,0 miliona dolara na 145 miliona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis