Biznis vesti

Nove cene na pumpama - benzin od danas skuplji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/11/2022

-

14:24

Nove cene na pumpama - benzin od danas skuplji
Tanjug/Jadranka Ilić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Nova maksimalna cena evrodizela će od danas na pumpama biti 222 dinara, dok će benzin koštati 182 dinara, potvrđeno je za Euronews Srbija. Benzin je na pumpama do danas koštao 178 dinara, a cena dizela ostaje ista i u narednih nedelju dana.

Vlada Srbije je u utorak produžila važenje Uredbe o ograničenju visine cene derivata nafte do 30. novembra. U izmenama Uredbe, objavljenim u Službenom glasniku, navodi se i da će nadležno ministarstvo ubuduće biti Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine.

Državno određivanje cena goriva u Srbiju uvedeno je u martu, a cene se usklađuju nedeljno i petkom ih objavljuje nadležno ministarstvo.

Cenama goriva nisu zadovoljni ni vozači, ni vlasnici benzinskih pumpi. Za građane su one previsoke, dok pumpadžije tvrde da nemaju računicu da prodaju gorivo po "zamrznutim" cenama, zbog marže koja je odlukom Vlade Srbije takođe ograničena i to na sedam dinara za koju tvrde da je nedovoljna za opstanak malih benzinskih stanica. Mali distributeri u Srbiji apeluju na državu da ukine ograničenje cene goriva da bi mogli da pokriju troškove poslovanja i obezbede redovnu nabavku derivata.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Tomislav Mićović ocenio je u petak da bi uredbu o ograničavanju cena naftnih derivata trebalo ukinuti.

"Zalažemo se za ukidanje uredbe ne zato da bismo enormno podigli cene i na tome zarađivali, nego zato što je u ovim uslovima veoma teško upravljati poslom i obezbediti i dovoljne količine goriva", rekao je Mićović i dodao da bi onda kompanije mogle lakše da upravljaju svojim poslom, zalihama, kupovinom i prodajom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis