Biznis vesti

"Dodavanje gasa" na političke tenzije: Gasprom preti obustavom protoka kroz Ukrajinu, cene na berzama već poletele

Komentari

Autor: Rojters / Euronews Srbija

23/11/2022

-

18:33

"Dodavanje gasa" na političke tenzije: Gasprom preti obustavom protoka kroz Ukrajinu, cene na berzama već poletele
"Dodavanje gasa" na političke tenzije: Gasprom preti obustavom protoka kroz Ukrajinu, cene na berzama već poletele - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pretnja "Gasproma" da će od 28. novembra prekinuti isporuke gasa kroz Ukrajinu izazvala je zabrinutost da bi evropski potrošači mogli ostati bez gasa i iz ovog pravca. Čak i sa skladištima koja su napunjena gotovo do vrha, zima bez ruskog gasa bi bila izazov za Evropu. Optužujući Ukrajinu da zadržava gas, "Gasprom" je objavio da bi mogao od sledećeg ponedeljka da počne da smanjuje isporuke namenjene Moldaviji. 

Ukrajina je demantovala tvrdnju ruske kompanije "Gasprom" da zadržava gas namenjen Moldaviji i optužila Rusiju da koristi gas kao političko oruđe kako bi ograničila snabdevanje energentima evropskim zemljama. Rojters je preneo saopštenje Operatera transportnog sistema za gas Ukrajine (GTSOU) , u kojem piše da  je u pitanju "gruba manipulacija činjenicama kako bi se opravdala odluka o daljem ograničavanju obima isporuke gasa evropskim zemljama".

GTSOU je saopštio da je "Gasprom" želeo da liši Moldaviju mogućnosti da koristi ukrajinski sistem za prenos gasa i ukrajinska podzemna skladišta gasa, povećavajući njenu zavisnost od ruskog gasa na početku grejne sezone. U saopštenju koje je Ukrajinska državna energetska kompanija "Naftogas" objavila na društvenoj mreži Tviter navodi se da je "Gasprom još jednom optužio Ukrajinu za krađu gasa” i ističe da to nije istina.

Ruska enegretska kompanija "Gasprom" saopštila je ranije da je registrovala smanjenje protoka ruskog gasa u Ukrajini koji je namenjen isporuci moldavskim potrošačima. Predsednica Moldavije Maja Sandu poručila je u ponedeljak građanima te zemlje da se pripreme za oštru zimu zbog opasnosti od velike energetske krize.

Danas se oglasila i premijerka Moldavije Natalija Gavrilita i rekla da nema signala iz Moskve da će Rusija prestati da isporučuje gas Moldaviji u decembru.

"Vlada je, međutim, spremna za svaki scenario, pošto Rusija nastavlja da koristi energetske resurse kao sredstvo ucene", rekla je Gavrilita za moldavsku Pro TV, prenosi Rojters.

Zamenik moldavske premijerke Andrej Spinu je napisao na mreži za razmenu poruka Telegram da gas, za koji ruska državna gasna kompanija Gasprom kaže ga zadržava Ukrajina, predstavja rezerve Moldavije i da će ga Kišinjev platiti.

"Gasprom optužuje Ukrajinu i Moldaviju za nešto što se ne dešava. Sav gas koji se isporučuje na desnoj obali Moldavije platiće Moldavija", naveo je Spinu u poruci.

Kapor: Evropa trenutno dobro snabdevena

Stručnjak za energetiku Miodrag Kapor kaže da postoje dva kraka gasovoda iz Ukrajine, od kojih jedan ide preko Moldavije, ka Rumuniji, Bugarskoj i dole ka Turskoj i drugi ka Slovačkoj. 

"Ne znamo da li bi bio potpuni prekid dotoka ili delimičan, ali svakako ne bi bilo dobro da dođe do prekida, iako je Evropa u ovom trenutku poprilično dobro snabdevena. Uvoz prirodnog gasa iz Ruske Federacije je bio oko 42 odsto evropskih potreba prošle godine, a sada je smanjen ispod devet procenata. To treba imati u vidu, jer Evropa funkcioniše i u ovim uslovima dosta smanjenog prirodnog gasa iz Rusije", kaže Kapor za Euronews Srbija.

On napominje da su trenutno u funkciji samo ta dva kraka preko Ukrajine i Turski tok koji se proteže ispod Crnog mora, i kojim preko Bugarske gas dobijaju i Srbija i Mađarska. Ukazuje da Severni tok 2 nikada nije ni proradio, a da ne rade ni Severni tok 1, ni gasovod preko Poljske.

Tanjug/AP/Jean-Francois Badias

 

"Moldavija već ima problema sa snabdevanjem prirodnog gasa, Slovačka bi, takođe, mogla biti pogođena. To je politička odluka koja je posledica rata u Ukrajini", smatra Kapor.

On napominje da Srbija generalno deli sudbinu evropskih potrošača, ali da u ovom slučaju, nije ugrožena, jer u našu zemlju gas stiže Turskim tokom mimo teritorije Ukrajine.

"Možda bismo mogli biti indirektno pogođeni, ali ne bi trebalo da bude problema u stanbdevanju gasom ove zime, jer imamo opredeljenih dve milijarde kubika u dva skladišta, a pregovara se sa Azerbejdžanom za sledeću godinu", kaže Kapor.

Pretnje "Gasproma" digle cenu gasa

Cena gasa na holandskoj TTF berzi skočila je nakon što je ruski energetski gigant "Gasprom" zapretio da će sledeće nedelje prekinuti dotok gasa u Evropu preko Ukrajine. U ponedeljak, na kraju trgovanja, cena fjučersa za decembar iznosila je 113,7 evra po megavat-satu, a sada je dostigla 120 evra po megavat-satu.

Kako piše Bloomberg Adria, upozorenje Gazproma dolazi u trenutku kada Evropska unija odlučuje o ograničenju cene gasa, kada G7 diskutuje o ograničenju cene ruske nafte i nakon što je Ukrajina najavila da će povećati tranzitne tarife naftovodom "Družba". Takođe, upozorenje iz Gazproma stiže i sa padom temperatura i kada su evropski građani počeli da troše više kako bi se zagrejali.

profimedia

 

Gazprom tvrdi da je Ukrajina do sada akumulirala 52,52 miliona kubnih metara gasa koji je bio namenjen Moldaviji. Ako te neravnoteže ostanu, "Gasprom" je najavio da će početi da smanjuje isporuke gasa Ukrajini od 28. novembra u 10 časova. Ova kompanija trenutno šalje oko 43 miliona kubnih metara dnevno u Evropu preko Ukrajine – poslednje rute ka zapadnoevropskim tržištima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis