Biznis vesti

Bez fiskalnih kasa na pijacama i sledeće godine: Prodavcima za godinu dana produžen rok za fiskalizaciju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/12/2022

-

15:03

Bez fiskalnih kasa na pijacama i sledeće godine: Prodavcima za godinu dana produžen rok za fiskalizaciju
Bez fiskalnih kasa na pijacama i sledeće godine: Prodavcima za godinu dana produžen rok za fiskalizaciju - Copyright Tanjug/Tanja Drobnjak

veličina teksta

Aa Aa

Pijačni prodavci ni sledeće godine neće biti u obavezi da izdaju fisalne račune. Kako je rečeno u Ministarstvu finansija za Euronews Srbija sa predstavnicima radnika usaglašeno je da se rok u kome će imati obavezu da uvedu fiskalne kase produži do 31. decembra sledeće godine.

"Na sastanku predstavnika Ministarstva finansija i Udruženja pijačnih prodavaca "Opstanak" usaglašeno je da se do 31. decembra 2023. godine produži rok u kome obavezu fiskalizacije nemaju obveznici fiskalizacije koji se bave prometom dobara i usluga na pijačnim tezgama", saopštilo je resorno Ministarstvu.

U skladu sa navedenim, Ministarstvo finansija će inicirati odgovarajuću izmenu Uredbe o određivanju delatnosti kod čijeg obavljanja ne postoji obaveza evidentiranja prometa na malo preko elektronskog uređaja.

Podsetimo, Novi zakon o fiskalizaciji stupio na snagu 1. januara prema kome su pojedine delatnosti, koje ranije nisu bile u obavezi da imaju fiskalne uređaje odnosno kase, među kojima i pijačni prodavci, dobile obavezu da izdaju račune.

Krajnji rok za prelazak na izdavanje fiskalnih računa bio je 1. maj ali su nezadovoljni zakonskim rešenjima, udruženja pijačnih prodavaca u više navrata organizovala proteste tražeći da stavi van snage primena zakona o E-fiskalizaciji za preduzetnike koji se bave pijačnom prodajom. 

Nakon protesta, u aprilu je održan i sastanak sa predsednikom Srbije, ministrom finansija i šefom kabineta predsednika posle čega je dat rok da se do kraja ove godine organizuju pregovori kako bi se stiglo do rešenja.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis