Biznis vesti

Đedović obišla rudnik uglja "Soko": Srbija za zelenu tranziciju, ali ugalj i dalje značajan za energetsku stabilnost

Komentari

Autor: Tanjug

31/01/2023

-

15:47

Đedović obišla rudnik uglja "Soko": Srbija za zelenu tranziciju, ali ugalj i dalje značajan za energetsku stabilnost
Đedović obišla rudnik uglja "Soko": Srbija za zelenu tranziciju, ali ugalj i dalje značajan za energetsku stabilnost - Copyright Tanjug/MRE/Emilija Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović obišla je rudnik uglja "Soko" gde je danas počeo sa radom zamenski površinski kop "Biljkina Struga" koji će omogućiti proizvodnju u ovom rudniku do ispunjavanja svih uslova za bezbedan rad podzemne eksploatacije.

Ona je navela da je otvaranje ovog kopa dogovoreno u pregovorima predstavnika inistarstva sa sindikatima i poslovodstvom Javnog preduzeća "Resavica", krajem prošle godine.

Ministarka je naglasila da će održavanje kontinuiteta proizvodnje u rudniku "Soko" omogućiti veću finansijsku stabilnost preduzeća, a time i manju zavisnost od subvencija države, dok će rudari iz podzemne eksploatacije imati mogućnost da budu više radno angažovani, uz visok stepen bezbednosti na radu, saopštilo je resorno ministarstvo.

"Istovremeno se sagledavaju uslovi za obnavljanje proizvodnje u podzemnoj eksploataciji, koja je obustavljena nakon nesreće u kojoj je osam rudara tragično izgubilo život, jer nećemo dozvoliti da se ljudi vrate na posao dok ne budemo sigurni u njihovu povećanu bezbednost", rekla je Đedović.

Istakla je da je Srbija čvrsto opredeljena za zelenu tranziciju, ali da ugalj i dalje ima veliki značaj za energetsku stabilnost zemlje, te da će otvaranje novog kopa u okviru „Resavice“ omogućiti dodatne količine uglja za energetski sistem.

Tanjug/MRE/Emilija Jovanović

 

"Cilj da 'Resavica' posluje održivo, da se povećava proizvodnja i produktivnost, kao i da se kontinuirano radi na poboljšanju uslova rada rudara. Krajem prošle godine nađeno je kompromisno rešenje za zaposlene u ovom preduzeću kojima su povećane plate, ali uprkos tome Resavica radi uz velike subvencije države", rekla je ona.

Dodala je da je danas imamo lepu vest, a to je otvaranje novog površinskog kopa koji je planiran još od 2018. godine, ali da u danima i mesecima koji dolaze ima još puno posla, kako bi on mogao da proizvodi ugalj koga ima oko 300.000 tona.

Tokom obilaska zamenskog kopa rečeno je da će se na njemu u prvih nekoliko meseci raditi otkopavanje otkrivke, a nakon toga počeće eksploatacija visokokaloričnog uglja iz ovog ležišta.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis