Biznis vesti

Giganti sa Volstrita prednjače u otpuštanju radnika u SAD

Komentari

Autor: Tanjug

31/01/2023

-

19:25

Giganti sa Volstrita prednjače u otpuštanju radnika u SAD
Giganti sa Volstrita prednjače u otpuštanju radnika u SAD - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Velike tehnološke firme i giganti sa Volstrita predvode seriju otpuštanja u SAD u pokušaju kompanija da obuzdaju troškove kako bi prebrodile globalni ekonomski pad.

Brzo povećanje kamatnih stopa i slaba potražnja potrošača primorali su kompanije poput Amazona, Mete (vlasnika Fejsbuka) i američkih banaka da smanje broj zaposlenih, preneo je Rojters.

Kako bum potražnje izazvan pandemijom ubrzano bledi, tehnološke kompanije 2022. godine otpustile su više od 150.000 radnika, prema podacima sajta za praćenje Lejofs.fii, a očekuje se još otpuštanja pošto rast u najvećim svetskim ekonomijama počinje da usporava.

Navodi se da je najviše otkaza u velikim američkim kompanijama, u kojima će, primera radi, u sektoru tehnologije, medija i telekomunikacija samo u tri firme biti otpušteno oko 15.000 ljudi.

Pored toga, američki tehnološki gigant Majkrosoft nagovestio je da će zatvoriti 10.000 radnih mesta do kraja trećeg kvartala fiskalne 2023, dok je Amazon najavio da će otpuštanja u celoj kompaniji obuhvatiti preko 18.000 zaposlenih.

Platforma Meta smanjiće broj zaposlenih za 13 odsto ili za više od 11.000, jer se bori sa oslabljenim tržištem oglašavanja i sve većim troškovima.

Izvršni direktor korporacije Intel Pat Gelsinger rekao je da će i ljudi biti deo plana za smanjenje troškova i dodao da ovaj proizvođač čipova hoće da smanji troškove za tri milijarde dolara u 2023.

Kompanija Tviter ubrzano je smanjila broj zaposlenih u raznim oblastima nakon što je kompaniju preuzeo Ilon Mask, "težak" 44 milijarde dolara.

U finansijskom sektoru bankarska grupacija Goldman Saks počela je da otpušta osoblje 11. januara u sklopu sveobuhvatnog smanjenja troškova, a očekuje se otpuštanje nešto više od 3.000 zaposlenih.

Američki proizvođač hemikalija Dov planira da zatvori oko 2.000 radnih mesta dok se kreće kroz izazove uključujući inflaciju i poremećaje u lancu snabdevanja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis