Biznis vesti

Eurostat: Inflacija u evrozoni u januaru niža nego što se očekivalo

Komentari

Autor: Rojters/ Tanjug

01/02/2023

-

13:53

Eurostat:  Inflacija u evrozoni u januaru niža nego što se očekivalo
Eurostat: Inflacija u evrozoni u januaru niža nego što se očekivalo - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prema danas objavljenim podacima Eurostata, inflacija u evrozoni je u januaru bila niža nego što se očekivalo, ali ekonomski stručnjaci tvrde da su brojke za januar po pravilu nepouzdane zbog promena cena na početku godine. Prema Eurostatu, inflacija u evrozoni je u januaru pala na 8,5 odsto, što predstavlja bolji rezultat u poređenju sa inflacijom za decembar prošle godine, koja je iznosila 9,2 odsto, prenosi Rojters.

Predviđanja Eurostata očekivala su januarsku inflaciju u iznosu od 9,0 odsto. Rast cena u evrozoni je dostigao svoj vrhunac u oktobru prošle godine, kada je iznosio 10,6 odsto, i od tada se nalazi u padu.

Evropska centralna banka je najavila veću kamatnu stopu da bi obuzdala rast inflacije. Tržišta očekuju da će kamatna stopa Evropske centralne banke dostići 3,5 odsto, što bi bilo najviše u poslednjih 20 godina. U poređenju sa prethodnim mesecima, Eurostat nije uračunao podatke iz Nemačke, najjače privrede evrozone, već je uradio procenu na osnovu modela.

Ekonomski stručnjaci tvrde da su brojke za januar po pravilu nepouzdane zbog promena cena na početku godine, pa izražavaju sumnju u potpunu verodostojnost podataka Eurostata, navodi Rojters.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis