Biznis vesti

Vesić: Izmene Zakona o planiranju i izgradnji doneće kraće i transparentnije prosedure

Komentari

Autor: Tanjug

27/02/2023

-

14:38

Vesić: Izmene Zakona o planiranju i izgradnji doneće kraće i transparentnije prosedure
Vesić: Izmene Zakona o planiranju i izgradnji doneće kraće i transparentnije prosedure - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Izmene zakona o planiranju i izgradnji doneće kraće i transparentnije procedure, taj zakon će biti najekološkiji i doprineće rastu građevinarstva u ovoj godini, jer je prošle godine zabeležen pad građevinske industrije od 10 posto, poručio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić. 

On je u izjavi datoj u Privrednoj komori Srbije rekao da će izmenjeni Zakon o planiranju i izgradnji koji će biti usvojen sa novim Prostornim planom Srbije dati novi implus sektoru u kojem svaki uloženi dinar donosi tri dinara BDP-u, odnosno gradjevinarstvu koje stvara šest posto srpskog BDP-a. 

Govoreći o ukidanju plaćene konverzije za zemljište Vesić je rekao da će tako biti oslobođeno oko 5.000 lokacija sa oko 15 miliona kvadratnih metara za dalje investiranje što će doneti mnogo više novca, te ponovio da su efekti za državu do sada ukupno naplaćene konverzije bili zanemarljivi.

Predsednik PKS Marko Čadež ocenio je da će izmenjeni Zakon  omogućiti da građevinska industrija doprinese u ovoj godini pomacima u privrednom rastu Srbije. 

Svaki treći zaposlen na građevini stranac

Ministar je rekao da su trećina svih zaposlenih u građevini Srbije stranci, te da se oseća nedostatak radne snage u toj oblasti, pa se puno očekuje i od aktuelnih promena zakona o zapošljavanju stanaca. 

Marko Čadež je rekao da građevinska industrija, u kojoj je 60.000 kompanija sa više od 200.000 zaposlenih, utiče na rast još 22 industrijske grane. 

Unsplash

 

Istakao je da je pri predlaganju izmena i dopuna zakona Ministarstvo saslušalo predloge privrede i najveći deo njih uvrstio u predloženi tekst. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis