Biznis vesti

Bankari: Bankarski sektor stabilan oslonac u kriznim vremenima

Komentari

Autor: Tanjug

07/03/2023

-

23:53

Bankari: Bankarski sektor stabilan oslonac u kriznim vremenima
Bankari: Bankarski sektor stabilan oslonac u kriznim vremenima - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Bankarski sektor je stabilan, visoko kapitalizovan i izuzetno otporan na stresove, likvidan i sa najboljim nivoom aktive, rečeno je večeras na panelu Kopaonik biznis foruma "Bankarski sektor: šta bi mogli da budu negativni efekti krize".

Bankari su istakli da su banke spremne da i ovoga puta budu amortizer za sve izazove koje kriza donosi i poslali optimističnu poruku da su stabilan oslonac i u kriznim vremenima.

Predsednik Izvršnog odbora NLB Komercijalne banke Vlastimir Vuković navodi da se porastom kamata štednja ponovo aktivirala, a govoreći šta se danas od banaka traži, rekao je da su privredi neophodna obrtna sredstva vrlo brzo i efikasno da mogu da ih koriste fleksibilno kada im treba, dok je poljoprivredi sve više potreban konsalting.

"Kada je reč o fizičkim licima trebalo bi da budemo svesni da naši klijenti postaju mladi od oko 20 godina i da bi trebalo da njima posvetimo posebnu pažnju", rekao je on.

"Lakše do klijenta nego do radnika"

Vuković je naveo da je bankama problem i da nađu prave kadrove pa je, kako je rekao, lakše dobiti novog klijenta nego radnika, pre svega iz IT sektora.

On je posebno ukazao da bi banke trebalo da budu odgovorne i održive, misleći na potrebu finansiranja obnovljivih energija što prema njegovim rečima, mora biti njihov kor biznis.

"I mi se u NLB Komercijalnoj banci tako ponašamo pa će se banka preseliti u novu zgradu koja će biti energetski samoodrživa i efikasna, kod naših nabavki nema papira a trudićemo se da ceo vozni park zamenimo električnim automobilima i biciklima", rekao je on.

Istakao je da banke imaju odgovornost da kažu "ne" uglju i prljavim tehnologijama i svemu što zagađuje, a da i kompanije koje rade poslove koji se mogu smatrati prljavim moraju biti svesne da će teško dobijati bankarske kredite za njih.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Govoreći o uticaju krize na bankarstvo i stanju u ovom sektoru, član Izvršnog odbora Erste banke Nikola Stamenković je rekao da se uticaj krize vidi po tome što je u poslednjem kvartalu prošle godine kreditni portfolio banaka pao za 1,1 odsto, prvi put posle poslednjeg kvartala 2016. godine.

Kada je reč o mogućem kretanju kamatnih stopa, rekao je da smatra da smo pri kraju ili na samom kraju ciklusa zatezanja kamatne stope u Srbiji, pa je za očekiavti da oni blago padaju kako godina bude odmicala.

"Sa evrima koji su glavni izvor finansiranja situacija je potpuno drugačija, pošto se očekuje povećanje kamatne stope barem one bazne", rekao je on.

Ocenio je da će rast u bankarskom sektoru zavisiti pre svega od tražnje klijenata, a ne želje i straha da banke kreditiraju klijente.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis