Biznis vesti

Tabaković: Ima razloga za optimizam, inflacija na kraju godine bi trebalo da bude dvostruko niža nego na početku

Komentari

Autor: Z. R.

06/03/2023

-

12:02

Tabaković: Ima razloga za optimizam, inflacija na kraju godine bi trebalo da bude dvostruko niža nego na početku
Jorgovanka Tabaković - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Ima razloga za optimizam i projekcije to pokazuju. Krajem ove godine inflacija bi trebalo da bude duplo niža nego početkom ove godine, izjavila je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković na Kopaonik biznis forumu. Ona je rekla da se na globalnom nivou očekuje dalje postepeno smirivanje globalnih inflatornih pritisaka. Prema rečima Tabakovićeve, NBS je imala sidro koji se zove siguran kurs.

"Povrat u granice cilja očekujemo sredinom 2024. godine. Rizici projekcije su manje izraženi i postoji mogućnost da inflacija tokom 2023. i 2024. bude niža od projektovane. Najveća odstupanja vidimo kod platnobilansnih kretanja", rekla je guvernerka.

Ona je navela da je tekući deficit i u ovakvoj situacji, već osmu godinu, pokriven neto prilivom direktnih stranih investicija i da očekuje da će smirivanje tenzija i resktriktivnih kretanja dovesti do smanjenja inflatornih pritisaka i na globalnom nivou. Dodala je da su pritisci prvo počeli da popuštaju po pitanju globalnih proizvodnih lanaca.

Tabakovićeva je podsetila da inflacija dostiže višedecenijske maksimume u Evropi. Navela je da, prema analizi Međunarodnog monetarnog fonda, od 2015. do 2020. gotovo nijedna razvijena zemlja nije imala inflaciju iznad 5 odsto, a da je krajem krajem 2022. procenat inflacije povećan za 80 odsto u razvijenim i zemljama u razvoju.

"U Srbiji je na kretanje inflacije u 2022. uticao pre svega rast svetskih cena hrane i energenata. Pokazalo se da inflaciju u Srbiji najvećim delom vode globalni trošovni pritisci", rekla je Tabakovićeva.

Ona je navela da se procena rasta bruto domaćeg proizvoda Srbije za ovu godinu kreće u rasponu od 2 do 3 odsto, što je ista ocena kao u novembru, ali procenjujemo da su rizici projekcije sada manje izraženi i da je njeno ostvarenje sada izvesnije.

"Od 2024. očekujemo ubrzanje rasta bruto domaćeg proizvoda na raspon od 3 do 4 odsto, a zatim i povratak na pretpandemijsku putanju rasta od oko 4 odsto godišnje, čemu će doprineti i realizacija planiranih investicionih projekata u oblasti putne, železničke, energetske i komunalne infrastrukture. Optimizam dolazi i od toga što posle dužeg vremena imamo i scenario koji je povoljniji od osnovnog, uz nižu inflaciju i viši privredni rast nego u osnovnom scenariju", rekla je guvernerka.

"Nema prečice do održivog rasta"

Ona je istakla da za model održivog rasta nema prečice i da mora da postoji politička, makroekonomska i finansijska stabilnost. 

"Centralne banke imaju težak zadatak da nađu pravu meru reakcije, kako bi se izbegla ozbiljnija recesija. Centralne banke su postepeno povećavale kamatnu stopu. Da li smo u Srbiji zakasnili? Ogdovorno tvrdim da nismo. Naporotiv, reagovali smo još od oktobra 2021. godine, ali smo to radili povećavanjem repo stope, a od aprila prošle godine, povećanjem referentne kamatne stope sa 1 do 5,5 procenata", istakla je Tabaković.

Kako je navela, pre 30 godina, kada je održan prvi forum, u Srbiji smo imali hiperinflaciju.

"Pamtimo posledice, ali znamo i uzroke, i ne zaboravljamo. Hiperinflacija je podsetnik da se ni stabilnost, ni mir ne smeju olako shvatati. I Vlada Srbije i Narodna banka su imale izazovna vremena i prethodnih nekoliko godina, ali smo pokazali da imamo snage. Srbija je imala rekordan izvoz od 38 milijardi evra u 2022. godini, i on je bio viši nego u pretpandemijskoj godini. Imali smo i rekordne devizne rezerve od 20,9 milijardi evra na kraju januara ove godine, a obezbedili smo uslove za takođe rekordne strane investicije od 4,4 milijardi evra",  naglasila je guvernerka.

Prema njenim rečima, stopa nezaposlenosti je na najnižem nivou, a formalna zaposlenost u privatnom sektoru viša za oko 10 odsto u odnosu na pretpandemijsku godinu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis