Biznis vesti

Slučaj zgrade iznad reke u Tutinu dobija epilog: Ministarstvo građevinarstva poništilo građevinsku dozvolu

Komentari

Autor: E. Radetinac / Z. Radović

09/03/2023

-

13:43

Slučaj zgrade iznad reke u Tutinu dobija epilog: Ministarstvo građevinarstva poništilo građevinsku dozvolu
Slučaj zgrade iznad reke u Tutinu dobija epilog: Ministarstvo građevinarstva poništilo građevinsku dozvolu - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture poništilo je građevinsku dozvolu za poslovno-stambeni objekat koji je izgrađen nad samom rekom Vidrenjak u Tutinu, potvrdio je za Euronews Srbija ministar Goran Vesić. Kako piše u Rešenju u koje je Euronews Srbija imao uvid, od 23. januara, na taj način je poništeno prethodno Rešenje Odeljenja za urbanizam opštine Tutin iz aprila 2015. godine, kojim je tada, investitoru izdata dozvola za izgradnju zgrade od 2.074 kvadrata na samoj reci.

Kako je navedeno, Rešenje je konačno u upravnom postupku i protiv njega se ne može izjaviti žalba, ali se može pokrenuti upravni spor tužbom kod Upravnog suda u roku od 30 dana od dana prijema. 

Iz lokalne samouprave u Tutinu kažu da pre dva dana dobili ovo Rešenje Ministarstva građevinarstva i da su ga danas predali investitoru spornog objekta.

"Od danas, pa narednih 30 dana teče rok u kojem investitor ima mogućnost da podnese tužbu Upravnom sudu", kaže za Euronews Muamer Mavrić, načelnik uprave opštine Tutin.

Inače, u Rešenju piše da su u resornom mnistarstvu utvrdili da, tada važećim planskim dokumentom na toj površini nije predviđena izgradnja objekata nad rečnim koritom, osim pešačko-kolskih mostova.

"Može se zaključiti da je predmetno rešenje, koje se odnosi na objekat izgrađen i delom na parceli koja je upisana kao reka Vidrenjak u državnoj svojini Republike Srbije sa pravom korišćenja Javnog vodoprivrednog preduzeća "Srbijavode", izdato suprotno nameni predviđenoj planskim dokumentom, što se protivi principima pravnog poretka i čini ga neizvršivim", navedeno je u Rešenju.

Euronews Srbija

 

U njemu piše i da je, za ovu četvorospratnicu, s obzirom da je izgrađena na parceli koja je upisana kao javno dobro, nesumnjivo bilo potrebno pribaviti saglasnost upravljača javnog dobra, odnosno JŠ "Srbijavode" da je predmetni objekat u funkciji javne namene, a da takvu saglasnost investitor nije dobio i da se ona ne nalazi u spisima predmeta.

Za Euronews Srbija su u JVP "Srbijavode" u novembru rekli da oni nikada nisu izdali Rešenje o izdavanju vodne saglasnosti vlasniku objekta. Ipak, naveli su da je vlasnik dobio saglasnost drugog organa.

"Rešenje o izdavanju vodne saglasnosti je izdato i potpisano 30. decembra 2010. godine od strane tadašnjeg direktora Republičke direkcije za vode, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede gospodina Aleksandra Prodanovića", rekli su iz "Srbijavoda" za Euronews Srbija.

Ministar građevinarstva Goran Vesić je, međutim, objavio na društvenoj mreži da "ta saglasnost danas ništa ne vredi, jer je objekat bespravan".

U Rešenju resornog ministarstva se navodi da se iz Rešenja koje je sada poništeno ne može na pouzdan način utvrditi da li je tokom postupka izdavanja građevinske dozvole utvrđeno da li je zgrada izgrađena na dovoljnoj udaljenosti od susednih objekata u skladu sa akutelnim propisima, jer je i to, uslov za donošenje odluke po zahtevu za legalizaciju.

Slučaj "isplivao" u javnosti zbog poplava

Podsetimo, nakon poplava koje su u novembru zadesile Tutin, ovaj objekat je privukao pažnju javnosti. Ministarstvo građevinarstva je od lokalne samouprave Tutina zatražilo da dostave svu dokumentaciju za zgradu na reci Vidrenjak u ovoj opštini, jer je izgrađena tik iznad reke, praktično nad koritom. Iz lokalne samouprave ovog grada su tada za Euronews Srbija rekli da su pripemili svu traženu dokumentaciju i da je zgrada izgrađena legalno, dok je ministar građevinarstva Goran Vesić tada izjavio da je "sramota za državu" što je zgrada dobila saglasnost za izgradnju.

Nakon poplava koje su zadesile Tutin, ovu zgradu je deo javnosti video kao objekat koji sprečava reku da teče kroz svoje korito, ali meštani i čelnici u lokalnoj samoupravi su tvrdili drugačije. 

Euronews Srbija

 

"Zgrada koja je napravljena nad rekom Vidrenjak apsolutno nije krivac za izlivanje reke u poplavama prethodnih dana. Ova zgrada ima sve potrebne dozvole, a da bi se one dobile potrebno je pribaviti Rešenje o izdavanju vodne saglasnosti koje je investitor, odnosno vlasnik objekta izvadio pre dobijene građevinske dozvole od nadležnog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Nakon toga su izdati lokacijski uslovi, a potom i građevinska dozvola", rekao je u novembru za Euronews srbija Muamer Mavrić, načelnik Opštinske uprave u Tutinu.

Komentari (1)

Jakov

10.03.2023 01:00

U Srbiji sve može, sad će privatnik da tuži državu i d auzme pare, jer je ovo greka države, kako je dobio dozvolu onda!? Nesposobno 99% ljudi!

Biznis