Biznis vesti

Američka centralna banka ponovo povećala kamatne stope: Pokušaj smirivanja tržišta

Komentari

Autor: BBC

22/03/2023

-

19:11

Američka centralna banka ponovo povećala kamatne stope: Pokušaj smirivanja tržišta
Banka federalnih rezervi - Copyright AP/J. Scott Applewhite

veličina teksta

Aa Aa

Američka centralna banka je ponovo podigla kamatne stope uprkos strahovima da bi taj potez mogao da doprinese finansijskim previranjima nakon niza nedavnih kriza u bankama, javlja BBC. FED je povećao kamatnu stopu za 0,25 procentnih poena. 

Američko regulatorno telo pokušava da promenom kamatnih stopa smiri finansijsko tržište. Investitori traže od predsednika FED-a Džeroma Pauela da garantuje da ta institucija može da suzbije probleme unutar bankarskog sistema.

Ekonomisti su predviđali da će FED povećati raspon ciljane stope federalnog fonda na između 4,75 i pet odsto.

Više kamatne stope znače da se povećavaju troškovi za kupovinu nekretnina ili za preuzimanje drugih vrsta dugova, navodi BBC. Poskupljenjem tih vrsta aktivnosti, FED nastoji da obuzda cene padom tražnje.

AP/J. Scott Applewhite, Tanjug/AP/Jacquelyn Martin, profimedia

 

Navodi se da su na američkom tržištu nekretnina kupovine naglo usporile tokom prošle godine, a srednja prodajna cena u februaru je niža nego pre godinu dana. 

Prošle nedelje i ECB povećala kamatne stope

Prošle nedelje je i Upravni savet Evropske centralne banke odlučio da poveća tri ključne kamatne stope ECB za 50 baznih poena, u skladu sa svojom rešenošću da obezbedi blagovremeni povratak inflacije na srednjoročni cilj od 2 odsto, saopšteno je iz ECB. Kako je navedeno, predviđeno je da će inflacija predugo ostati previsoka, zbog čega su evropski bankari odlučili da nastave sa restriktivnom monetarnom politikom.

Tanjug/AP//Michael Probst

 

"Povišeni nivo neizvesnosti pojačava važnost pristupa koji zavisi od podataka odlukama o referentnoj stopi Upravnog saveta, koji će biti određen njegovom procenom inflacionih izgleda u svetlu pristiglih ekonomskih i finansijskih podataka, dinamike noseće inflacije i snagu transmisije monetarne politike", saopštili su iz ECB.

Komentari (0)

Biznis