Biznis vesti

Vesić: Popunjenost kapaciteta na direktnim letovima Beograd - London čak 90 odsto

Komentari

Autor: Tanjug

10/05/2023

-

12:57

Vesić: Popunjenost kapaciteta na direktnim letovima Beograd - London čak 90 odsto
Vesić: Popunjenost kapaciteta na direktnim letovima Beograd - London čak 90 odsto - Copyright FOTO TANJUG/ Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture/ Predrag Mitić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić ugostio je danas komesara za trgovinu Ujedinjenog Kraljevstva zaduženog za Evropu Krisa Bartona, sa kojim je razgovarao o mogućnostima za unapređenje saradnje dve zemlje i pozvao britanske kompanije da ulažu u Srbiji.

Vesić i Barton su konstatovali da postoje značajne mogućnosti za dodatna ulaganja Ujedinjenog Kraljevstva u Srbiju, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

"Važno je da ojačamo veze Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva. Bili smo saveznici kroz istoriju i moramo da nađemo načine da unapredimo saradnju", rekao je Vesić.

Naveo je da srpski avioprevoznik "Er Srbija", kao najbolja kompanija u ovom regionu, obavlja direktne letove na liniji Beograd - London, na kojima je popunjenost kapaciteta čak 90 odsto.

Barton je istakao da postoji obostrana želja za dodatnim unapređenjem odnosa Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva, dodajući da je u poslednjih nekoliko godina već zabeležen značajan rast trgovine između dve zemlje.

Ministar Vesić je predstavio najznačajnije projekte koji se izvode u Srbiji ili se njihova realizacija uskoro očekuje.

Vesić je napomenuo da se pored izgradnje brze pruge Beograd - Budimpešta, na kojoj će železnički saobraćaj krenuti od sredine 2025. godine, očekuje realizacija projekta izgradnje brze pruge Beograd - Niš, projekat vredan 2,7 milijardi evra.

Naveo je da će do kraja godine biti raspisan prvi tender i pozvao i britanske kompanije da na njemu učestvuju.

"Biće nam drago da se prijave i britanske kompanije. Tender će biti transparentan i uvek je dobro da postoji konkurencija", rekao je ministar.

Naveo je da su u toku pregovori o nastavku pruge prema Severnoj Makedoniji, kao i da se očekuju razgovori sa Grčkom, Turskom i Albanijom o daljem širenju pruge do Soluna, Istanbula i ka Tirani.

Takođe, napomenuo je da je u planu gradnja brze pruge Beograd - Zagreb - Ljubljana - Beč.

“Naša ideja je da se povežemo sa susedima, odnosno sa Evropom, železnicom. Ukoliko su britanske kompanije zainteresovane za ove projekte, dobrodošli ste”, rekao je Vesić.

Barton je pozvao Vesića da poseti London, kako bi britanskim kompanijama predstavio sve mogućnosti za saradnju, kojih je, kako je konstatovao, mnogo.

“Želimo jače veze Ujedinjenog Kraljevstva i Srbije. Prisutni smo i aktivni u ovom regionu i želimo da pomognemo i u Srbiji”, rekao je Barton.

Na sastanku je bilo reči i o izgradnji metroa u Beogradu, kao i o projektu digitalizacije puteva u Srbiji, u čemu bi, takođe, prostor mogle da pronađu i britanske firme.

Sastanku u Vladi Srbije prisustvovala je i ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva u Beogradu Šan Meklaud.

Ambasadorka Meklaud i komesar Barton su Vesiću i svim građanima Srbije izrazili saučešće zbog tragedija koje su prošle sedmice potresle zemlju, navodeći da saosećaju sa porodicama ubijenih u dve pucnjave.
 

Komentari (0)

Biznis