Biznis vesti

Momirović: Naša spoljnotrgovinska razmena stabilno raste, prošle godine iznosila 83 milijarde evra

Komentari

Autor: Tanjug

22/05/2023

-

12:50

Momirović: Naša spoljnotrgovinska razmena stabilno raste, prošle godine iznosila 83 milijarde evra
Tanjug/Sava Radovanović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Srbija danas ima stabilan rast spoljnotrgovinske razmene roba i usluga koja je u 2022. godini dostigla 83 milijarde evra, izjavio je danas ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović i naveo da je zahvaljujući ugovorima o slobodnoj trgovini našim privrednicima omogućen izvoz bez carina na tržišta CEFTA, EFTA, Rusije i Evroazijske unije, kao i Turske.

On je na regionalnoj konferenciji "Poslovanje sa svrhom" posvećenoj regionalnoj saradnji, privlačenju novih investicija i poslovnih prilika, koju su organizovali Slovenački privredni klub i D. R. Gilber grupa istakao da Vlada Srbije i ministarstvo na čijem je čelu rade da domaćim proizvođačima olakšaju pristup inostranim tržištima, da prošire broj država sa kojima imamo potpisane sporazume o slobodnoj trgovini.

"Trenutno se odvijaju intenzivni pregovori o sporazumima o slobodnoj trgovini sa Kinom, Egiptom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima  i Korejom. Ova tržišta imaju visok potencijal u pogledu tražnje i plasmana, i ovo nije samo potencijal za Srbiju, već i za sve ekonomije regiona", rekao je on.

Naglasio je značaj koji za naš region ima inicijativa "Otvoreni Balkan" čiji je cilj kreiranje jedinstvenog regionalnog tržišta zasnovanog na principima jedinstvenog tržišta Evropske unije.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Prema njegovim rečima, u okviru Otvorenog Balkana je pokrenuto rešavanje više konkretnih problema i naveo da se najverovatnije u julu očekuje potpisivanje sporazuma kojim bi se završilo sa neophodnim procedurama vezanim za radno zakonodavstvo i angažovanje radnika iz sve tri zemlje članice ove inicijative.

Istakao je da države bivše Jugoslavije imaju slične privredne strukture i da mogu ostvariti sinergiju kroz zajedničke projekte, razmenu znanja i iskustava, samim tim i uspostavljanje snažnijih privrednih veza.

Predsednica Slovenačkog poslovnog kluba Danijela Fišakov je ocenila da je u današnjem trenutku, otvaranje novih tržišta prilika za rast, ali je i izazov za privrednike te da regionalno povezivanje stvara čvrstu osnovu za nastup na trećim tržištima.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis