Biznis vesti

Zajedničko preduzeće Srbije i Mađarske za trgovinu gasom: Na koji način će Srbijagas i MVM da usklade interese

Komentari

Autor: Ljiljana Gradinac

25/06/2023

-

11:11

Zajedničko preduzeće Srbije i Mađarske za trgovinu gasom: Na koji način će Srbijagas i MVM da usklade interese
Zajedničko preduzeće Srbije i Mađarske za trgovinu gasom: Na koji način će Srbijagas i MVM da usklade interese - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Na Strateškom Savetu za saradnju Srbije i Mađarske na Paliću dogovoreno je osnivanje zajedničke firme za trgovinu gasom, a to je oličeno u sporazumu između Srbijagasa i mađarskog preduzeća za elektroprivredu MVM koja su dogovorila zajendički nastup na srpskom tržištu. Iako još nisu poznati svi detalji, stručnjaci ističu da su potpisnici sporazuma firme koje rade dugi niz godina i koje mogu da usklade svoje interese i nastupaju zajedno.

Pre nego što je sporazum potpisan, Vlada Srbije je donela tešenje o davanju prethodne saglasnosti na osnivanje privrednog društva zajedničkog preduzeća Srbije i Mađarske za gas - SERBHUNGAS d.o.o. MVM se inače bavi proizvodnjom, distribucijom i trgovinom električnom energijom, ali je prisutan i u sektoru gasa.

Već nakon prvih najava se otvorilo pitanje šta će građani Srbije i Mađarske dobiti zajedničkim preduećem, a stručnjaci iz oblasti energetike napominju da još ne znamo koje su namere sa srpske i sa mađarske strane zato što nisu objavljeni detalji. 

"Ako je predlog razvijanje gasnih skladišta kod nas, mi imamo i ponudu ruske strane i ponudu EU, znači možemo da biramo, nabolje da izaberemo obe ponude i da to radimo, ne treba nam ni mađarski ni bilo koji drugi partner. A ako je varijanta da mi koristimo njihova gasna skladišta, to može da bude potencijalno dobar posao", navodi energetičar Miloš Zdravković za Euronews Srbija

Prema njegovim rečima, gas se kupuje kad je jeftin, a prodaje kad je skup, a može se trgovati ako imate gasna skladišta. 

"Ako ćemo mi da gradimo gasna skladišta, to je jedna stvar. Druga stvar, postoje da kažem bolje varijante za nas ako Mađari ustupaju u tu zajedničku firmu deo svojih gasnih skladišta. Mađarska ima velike kapacitete gasnih skladišta, oni imaju blizu šest milijardi kubika izgrađenih gasnih skladišta", naveo je Zdravković. 

Tanjug/AP/Jean-Francois Badias

 

On je, međutim, rekao da ako je predmet sporazuma da Mađari daju gasna skladišta, a da mi dajemo tržište, to bi bio potencijalno povoljan posao i za Srbijagas i za državu Srbiju. 

"Ali, ako je predmet sporazuma zajednička izgradnja gasnih skladišta recimo u Srpskom Itebeju, to je loše za nas jer jednostavno mi imamo mogućnost da povučemo povoljne kredite od evropskih banaka sa povoljnim uslovima i da napravo gasna skladišta blizu milijardu kubika u Srpskom Itebeju, i rusku ponudu da proširimo postojeće skladište gasa u Banastskom dvoru na milijardu kubika, znači da ga dupliramo", smatra Zdravković. 

Predsednik Udruženja za gas Vojislav Vuletić rekao je za Euronews Srbija da se svakako novo preduzeće ne bi se stvaralo ako ne bi imalo u planu da pravi i na neki način zaradu. 

"Čim je trgovina, od trgovine svi imaju zaradu. Nije loša ideja o zajedničkom preduzeću koje će moći da trguje gasom i na teritoriji Srbije i na teritoriji Mađarske. Mi smo tranzitna zemlja za gas, kad pogledate - Balkanski tok dolazi preko naše teritorije, ide za Mađarsku, ide za Bosnu, pravi se plan da se ide i za Hrvatsku i za Austriju. Znači, biće interesa kada je trgovina u pitanju, moći će da se na neki način  obezbedi tranzit i prodaja gasa i zemljama u okolini. Mislim da to nije loša ideja", kaže Vuletić.

Kada bi zajedno preduzeće moglo da počne da radi? 

Zdravković je naveo da je mađarski MVM ozbiljna kompanija, pandan našem EPS-u po veličini, s tim što se ona bavi i gasom, ne samo elektroenergetikom, a u svom vlasništvu ima i nuklearnu elektranu u Pakšu. 

"Za razliku od nekih drugih firmi koje su se pojavljivale na našem tržistu netransparentne ovako ili onako, ovo je respektabilna kompanija, nije mašna-tašna kompanija", rekao je Zdravković. 

On je, međutim, naveo da je predlog sporazuma o osnivanju zajedničkog preduzeća sa EPS-om, koji je ta mađarska kompanija nedavno ponudila, bio totalno nepovoljan za nas. Ipak, kada je reč o sporazumu za trgovinom gasom, dodaje da ima nepoznanica. 

"Ako mi ulažemo novac, trebalo bi i oni novac, ako oni ulažu novac, trebalo bi i mi novac, a ne svoje potencijale. Ako govorimo o trgovini gasom, mislim da mi sami možemo da napravimo gasno skladište, da nam za to Mađari nisu potrebni. Cena gasa je sada 39,49 evra po megavatu, to je približno oko 400 evra za 1.000 metara kubnih, a recimo 29. maja pre manje od mesec dana cena gasa je bila 22,11 evra po megavatu. Gas je skoro duplo skočio. To je visoko isplativ biznis, jednostavno napravite gasno skladiste, kupite ga kad je jeftin, a prodate ga kad je skup. Nama tu partner nije jednostavno potreban", rekao je Zdravković. 

Vuletić je rekao da u ovom trenutku imamo ruski gas, ali da se prave neki planovi da se dođe do azerbejdžanskog gasa, mada to tek u nekoj perspektivi. 

Kako je naveo Vuletić, zajedničko preduzeće mađarskih i srpskih partnera za trgovinu gasom moglo bi da počne sutra da funkcioniše jer su Srbijagas i mađarska kompanija firme koje rade dugi niz godina i treba samo da usklade svoje interese i nastupaju zajedno bez ikakvih porblema. 

"Mislim da sutra mogu da počnu da rade. Mi svakako imamo potrebnu infrastrukturu, dobro smo razgranali našu mrežu i napravili smo i kompresorske stanice koje su važne za tranzit gasa prema severu i prema srednjoj Evropi, prema tome mislim da je to sve okej. Naše skladiste gasa je u funkciji, a istovremeno mi koristimo i mađarsko skladište gasa i to je dobar benefit koji su nam Mađari omogućili da mi tamo, u njihovom skladištu možemo da skladištimo naš gas za situacije da nam eventualno bude trebalo više gasa", kaže Vuletić. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis