Biznis vesti

Konsultacije o uredbi o kapitalnim projektima do 6. septembra

Komentari

Autor: Tanjug

30/08/2023

-

18:03

Konsultacije o uredbi o kapitalnim projektima do 6. septembra
Ministarstvo finansija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo finansija organizuje konsultacije o Predlogu uredbe o kapitalnim projektima koje traju do 6. septembra, do kada organi i organizacije, udruženja građana i drugi predstavnici civilnog društva, stručna javnost i svi zainteresovani građani mogu da dostave svoje predloge, komentare i sugestije na radni tekst predloga ove uredbe.

Radni tekst uredbe kao i obrazloženje objavljeni su na sajtu ovog ministarstva, a uredbom se, kako se navodi, bliže uređuju sadržina, način pripreme, ocene, procene spremnosti i odabira kapitalnih projekata, zatim praćenje realizacije, izveštavanje o učinku i vrednovanje svih pozitivnih i negativnih efekata kapitalnih projekata, a u cilju delotvornog i efikasnog upravljanja javnim sredstvima.

Kapitalni projekti se definišu kao projekti izgradnje i kapitalnog održavanja zgrada i građevinskih objekata infrastrukture od interesa za Republiku Srbiju, autonomnu pokrajinu, odnosno lokalnu samoupravu, uključujući i usluge projektnog planiranja koje su sastavni deo projekta, obezbeđivanje zemljišta za izgradnju.

Kapitalni projekti su i projekti koji podrazumevaju ulaganja u opremu, mašine i drugu nefinansijsku imovinu, čiji je vek trajanja, odnosno korišćenja duži od jedne godine, a u funkciji su javnog interesa.

Odredbe uredbe primenjuju se na kapitalne projekte koji se finansiraju ili sufinansiraju iz javnih prihoda, zatim one za čiju implementaciju se zahteva izdavanje garancija Republike Srbije, na kapitalne projekte koji se finansiraju ili sufinansiraju iz sredstava fondova Evropske unije ili neke druge države ili međunarodne institucije te one za koje se zahteva davanje subvencije, odnosno dodeljuje se subvencija Republike Srbije u skladu sa zakonom kojim se uređuje budžet.

Kapitalni projekti mogu biti republički, pokrajinski i lokalni, pri čemu je republički kapitalni projekat onaj čiji procenjeni troškovi iznose više od 20 miliona evra u dinarskoj protivvrednosti, dok procenjeni troškovi kod pokrajinskog i lokalnog kapitalnog projekta, koji se finansiraju ili sufinansiraju iz sredstava autonomne pokrajine ili lokalne samouprave, iznose više od dva miliona evra.


Komentari (0)

Biznis