Novac

Kako odoleti prazničnoj euforiji u doba krize: Građani se uprkos inflaciji ne odriču provoda i kupovine poklona

Komentari

Autor: Nataša Jovanović

29/12/2022

-

19:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Iako je kriza u svetu, u Srbiji se ne štedi previše. Tržni centri su prepuni, a aranžmani za doček Nove godine rasprodati. Beograd za vreme praznika očekuje rekordan broj stranaca, a najbrojniji su gosti iz regiona, Turske, Rusije i Nemačke. 

Nekada je svetlelo već od oktobra, ove godine Beograd je zasijao svega dve nedelje pre Nove godine. Novogodišnja rasveta goreće svega mesec dana i to samo u centru grada. U Knez Mihailovoj ulici oseća se praznična atmosfera, a uprkos krizi u svetu, reklo bi se da se ne štedi previše. Cene su poslednjih meseci skočile više nego ikada. Ekonomisti savetuju da nije vreme za uzimanje kredita, niti za kupovinu nekretnina.

Euronews/Nataša Jovanović

 

"Iz više razloga treba smanjiti i dobro voditi računa šta ćemo da kupimo. Prvo smo kao nacija debeli i ne bi nam smetalo da jedemo manje, drugo nije vreme za trošenje, ovo je vreme za štednju. Pametna čovek, kako ono kažu, štedi kad ima, ali kod Srba nije tako", kaže LJubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Alfirović: Građani se ne odriču kupovine poklona

Tržni centri i pijace su uobičajeno puni pred praznike, ali Mladen Alfirović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije, kaže za Euronews Srbija da je primetno manja praznična euforija. Kako navodi,  istraživanja koja sprovodi NOPS su prethodnih godina pokazala da se u vreme praznika potrošnja u proseku poveća 30 do 50 odsto. 

"Ekonomska kriza i veliko povećanje cena osnovnih životnih namirnica je evidentno. Mi kao potrošači smo navikli da preterujemo kada je u pitanju praznična trpeza. Neretko se dešava da se viškovi hrane i bace, što je u doba krize i neracionalno i nepotrebno. Praznične kupovine i poklona se građani ne odriču, što za posledicu može dovesti i do prezaduživanja. Ne odustaje se od poklona, ali ove praznike bi moglo da obeleži da se manje izdvaja za osnovne životne namirnice. S obzirom da je budžet smanjen, a cene su skočile i do 30 procenata, trebalo b i da se svi praznici, a  i slave obeleže skromnije i racionalnije", smatra Alfirović.

Euronews

Za doček u kafani od 30 do 400 evra

Bez obzira koliko imaju para, za doček Nove godine velika većina građana spremna je da izdvoji od 30 do čak 400 evra. Restorani u Skadarliji rasprodali su aranžmane ne samo za 31. već i za ceo decembar i dobar deo januara.

"Što se tiče restorana, ja ne vidim neku posebnu krizu, dosta smo imali krizu dve godine nismo uopšte radili, znači katastrofa. Sada, valjda su se ljudi malo opustili, dali sebi oduška dolaze u restoran i na ručak i na večere, dolaze i stranci i naši, korporativne proslave baš imamo dosta posla", kaže Milica Petković, iz restorana "Tri šešira".

Euronews/Nataša Jovanović

 

Ko neće u kafanu, može na doček na otvorenom. Ispred Supštine nastupiće didžej Majk Rajd, Zera, Gada Paja, Nući, Vojaž i Teodora Džeferović, dok u Beogradu na vodi pevaju Jelena Tomašević, Željko Joksimović i Marko Luis.

Ne samo za odrasle, bogan kulturno-umetnički program priređen je i za najmlađe. Ove godine on se dešava u Beogradu na vodi gde će biti i pozorišne predstave, projekcije filmova, ovde je i klizalište, a prilično je bogata i gastronomska ponuda i sve ovo trajaće do 15. januara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis