Novac

Skuplja registracija vozila: Osiguravajuće kuće iz drugog pokušaja izdejstvovale poskupljenje - od 12 do 15 odsto

Komentari

Autor: Z. R.

19/01/2023

-

07:10

Skuplja registracija vozila: Osiguravajuće kuće iz drugog pokušaja izdejstvovale poskupljenje - od 12 do 15 odsto
Skuplja registracija vozila: Osiguravajuće kuće iz drugog pokušaja izdejstvovale poskupljenje - od 12 do 15 odsto - Copyright E-Stock/Dušan Milenković, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Osiguravajuće kuće su, iz drugog puta, uspele da izdejstvuju povećanje premije za osiguranje od autoodgovornosti, koje svi vlasnici automobila plaćaju prilikom registracije. Iako im to nije uspelo u avgustu prošle godine, kada su prvi put pokušali da podignu cene, sada su dobili zeleno svetlo Narodne banke Srbije. To su u centralnoj banci potvrdili za Euronews Srbija. 

NBS im je krajem prošle godine dala prethodnu saglasnost na minimalnu tarifu premije osiguranja od autoodgovornosti, pa vozači u Srbiji od 1. januara ove godine polisu plaćaju po cenama većim od 12 do 15 odsto. To znači da cena polise ove vrste osiguranja koja je bila 10.000 dinara, sada košta od 11.200 do 11.500 dinara.

U NBS za Euronews Srbija kažu da je Udruženje osiguravača Srbije podnelo zahtev za davanje saglasnosti na povećanje Minimalne tarife premija za osiguranje vlasnika motornih vozila od odgovornosti za štete pričinjene trećim licima i Premijski sistem za osiguranje vlasnika motornih vozila od odgovornosti za štete pričinjene trećim licima, kao i obrazloženje za to povećanje.

"Prilikom odlučivanja o davanju saglasnosti uzeli smo u obzir uticaj inflatornih kretanja u kontinuitetu kao i projekcije inflatornih kretanja u narednom periodu, na povećanje iznosa šteta i realno smanjenje premije osiguranja. Imali smo u vidu i očekivanja UO Udruženja osiguravača Srbije o primetnom rastu takozvanih nematerijalnih šteta i drugih šteta na licima u bliskoj budućnosti i otežanim uslovima poslovanja između ostalog i zbog poskupljenja usluge reosiguranja od autoodgovornosti", navode u NBS za Euronews Srbija.

Iz NBS smatraju da će povećanje minimalne cene doprineti stabilnosti tržišta osiguranja, kao i zaštiti korisnika usluge osiguranja imajući, između ostalog, u vidu da se tako obezbeđuju viši iznosi sredstava za izmirenje obaveza iz ugovora o osiguranju od autoodgovornosti, kao i da se stvaraju uslovi za povećanje najnižih suma osiguranja na koju može biti ugovoreno osiguranje od autoodgovornosti, saglasno Zakonu o obaveznom osiguranju u saobraćaju. To će, kako navode, povećati stepen zaštite korisnika usluge osiguranja u najtežim slučajevima.

Podigli, pa vratili cene

IZ NBS napominju da su u avgustu 2022. godine društva za osiguranje samoinicijativno povećala premiju osiguranja od autoodgovornosti, bez obaveštavanja Narodne banke Srbije o tome, u iznosu koji je bio značajno veći od povećanja premije izazvanog povećanjem minimalnog iznosa premije na koji je Narodna banka Srbije sada dala saglasnost.  Tada su pojedine osiguravajuće kuće podigle cene obaveznog osiguranja od autoodgovornosti za 22 odsto, ali su posle intevrencije NBS bile primorane da vlasnicima automobila vrate razliku u novcu.

"To što je urađeno je nedopustivo jer utiče na inflaciju. Reč je o obaveznom osiguranju i nije se moglo bez regulatora ići u takvu odluku, a mi je svakako ne bismo odobrili, jer po našim podacima postoji dovoljnost te premije i dovoljno mogućnosti da se isplaćuju štete i nije bilo potrebe da se za tim posegne“, izjavila je u avgustu guvernerka Jorgovanka Tabaković na konferenciji za novinare.

Iz NBS podsećaju da su nakon toga donete regulatorne mere kojima su društva za osiguranje obavezana da ubuduće urede internim aktima proces donošenja izmena i dopuna uslova osiguranja i tarifa premija obaveznih osiguranja, a za obavezno osiguranje od autoodgovornosti i da obaveste Narodnu banku Srbije o izmenama tarife premija tog osiguranja 60 dana pre planirane izmene.

profimedia

 

"Sada, kada je minimalna tarifa premija osiguranja od autoodgovornosti povećana saglasno zakonu, društva za osiguranje ukoliko u tom iznosu povećaju svoje tarife premija nemaju obavezu obaveštavanja Narodne banke Srbije o tome. Međutim, ukoliko povećaju svoje tarife premija iznad tog minimalnog iznosa na njih se primenjuje pomenuta regulatorna mera i dužna su da o povećanju tarife premija prethodno obaveste Narodnu banku Srbije, uz odgovarajuće obrazloženje", objašnjavaju u NBS.

Polisa obaveznog osiguranja od auto-odgovornosti poslednji put je poskupela 2014. godine, a iz Udruženja osiguravača kažu da je do povećanja cena nakon devet godina došlo zbog inflacije, odnosno rasta cena polovnih automobila, rezervnih auto-delova, kao i više cene radnog sata u servisima za automobile.

"Radni čas u pojedinim servisima poskupeo je za čak pedeset odsto, a rezervni delovi za automobile oko 30 odsto. Takođe, cene polovnih automobila su u poslednjih godinu dana porasle, te je sve ovo uslovilo i višu cenu polise“, objašnjavaju u Udruženju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis