Privreda

Evropska komisija preraspodelila Srbiji kvote za čelik koje su ranije bile namenjene Rusiji i Belorusiji

Komentari

Autor: Tanjug

16/03/2022

-

15:58

Evropska komisija preraspodelila Srbiji kvote za čelik koje su ranije bile namenjene Rusiji i Belorusiji
Evropska komisija preraspodelila Srbiji kvote za čelik koje su ranije bile namenjene Rusiji i Belorusiji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

"Verujemo da će srpske kompanije iz industrije čelika iskoristiti današnju uredbu Evropske komisije kojom su preraspodeljene kvote za uvoz čelika u Evropsku uniju koje su do sada bile namenjene Rusiji i Belorusiji, a Srbiji povećane kvote za izvoz pojedinih vrsta čelika", izjavio je pomoćnik direktora Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije (PKS) Bojan Stanić.

On je rekao da u PKS veruju da će naše kompanije, koje su ujedno i veliki izvoznici, iskoristiti ovu promenu EU regulative.

"Neophodno je podsetiti da je čelična industrija Srbije već nekoliko godina ograničena EU kvotama na uvoz čelika, iako postoji Sporazum o slobodnoj trgovini sa EU", rekao je Stanić, a saopštila Privredna komora.

Kada je reč o konkretnim kvotama, Srbiji je povećana specifična kvota za kategoriju 1, dok su za kategorije 3A, 3B, 7, 12, 13, 16, 19, 21, 24, 25B, 26, 27 i 28 povećane rezidualne kvote koje naša zemlja može da koristi, navode iz Privredne komore i dodaju da se tekst cele uredbe nalazi na sajtu PKS.

Evropska komisija je ovu uredbu donela nakon odluke o zabrani uvoza čelika iz Rusije i Belorusije na tržište Evropske Unije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis