Privreda

Otvoren prvi "zeleni rudnik" u Srbiji - bakar i zlato u Boru će kopati još 1.200 radnika

Komentari

Autor: Tanjug

22/10/2021

-

13:32

Otvoren prvi "zeleni rudnik" u Srbiji - bakar i zlato u Boru će kopati još 1.200 radnika
Otvoren prvi "zeleni rudnik" u Srbiji - bakar i zlato u Boru će kopati još 1.200 radnika - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Kineska kompanija Ziđin, većinski vlasnik nekadašnjeg RTB Bor, otvorila je danas u tom gradu novi rudnik bakra i zlata Čukaru Peki, a početak rada rudnika su pritiskom na taster ozvaničili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, direktor za poslovanje u inostranstvu Ziđina Chiju Guodžu i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je tokom obilaska novog rudnika bakra i zlata u Boru Čukaru Peki, kineske kompanije Ziđin, da je otvaranje izuzetno važno za Bor i ceo istok Srbije. Vučić je nakon zvaničnog otvaranja rudnika Čukaru Peki obišao pogone za obradu rude i primetio da je reč o nasavremenijim mašinama i da postrojenja rade po visokim ekološkim standardima.

Predsednik je istakao tokom razgovora sa poslovodstvom novog rudnika da mu je drago što ga otvara kompanija Ziđin, koja je jedan od dva najveća izvoznika u Srbiji.

 

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Predsednik je poručio da istok Srbije ima dobru budućnost i da se sve što je do pre samo nekoliko godina izgledalo nemoguće u tom delu zemlje sada ostvaruje. Čestitao je zaposlenima i istakao da će oni donositi profit ne samo tom rudniku i Ziđinu već i celom istoku Srbije. Predsednik je pozvao sve ljude koji su napustili istočnu Srbiju da se vrate.


"Polako ćemo da stižemo Zapad po platama, ovde će moći na svojoj zemlji da prave budućnost za svoju porodicu", poručio je Vučić.

On je istakao da je urađen potpuno nov rudnik na drugoj strani Bora i to na najmoderniji način, uz poštovanje ekoloških standarda za životnu srednu, kao i da ima sve prečistače otpadnih voda.

Predsednik je obišao kontrolnu sobu, odakle se pokreće i prati celokupna proizvodnja, a od kompanije Ziđin je dobio parče stene sa 60 odsto bakra, koja je izvađena iz rudnika nakon njenog otvaranja pre manje od sat vremena.

Ambasadorka NR Kine Čen Bo  je rekla da je otvaranje rudnika Čukaru Peki u Boru od velikog  značaja za ekonomski razvoj Srbije, za srpsko-kinesku saradnju i za građane grada Bora i okoline. Ona je rekla da je srećna što će taj rudnik biti "zeleni rudnik", odnosno da će se rude iskopavati po svim srpskim, kineskim i evropskim standardima u oblastima zaštite životne sredine.

Čen Bo je istakla i će udeo proizvodnje bakra biti uvećan na 18 odsto, što će Srbiju u narednom periodu svrstati na drugo mesto po proizvodnji bakra u Evropi. Navela je i da se za sada u rudniku zaposleno više od 500 srpskih radnika.

Jedno od najbogatijih nalazišta zlata i bakra


Novi rudnik bakra i zlata kod Bora u koji je kompanija Ziđin uložila 474 miliona dolara će biti prvi "zeleni rudnik" u Srbiji, što podrazumeva korišćenje moderne tehnologije prilikom iskopavanja ruda i najviše standarde u oblasti zaštite životne sredine. Ležište Čukaru Peki gornja zona je jedno od najbogatijih nalazišta rude bakra i zlata u svetu. Očekuje se da će u rudniku biti zaposleno više od 1.200 radnika.

Planirana proizvodnja rude bakra i zlata u gornjoj zoni je 3,3 miliona tona godišnje, odnosno 10.000 tona prerađenog koncentrata dnevno.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Značaj realizacije ovog projekta ogleda se i u otvaranju donje zone ležišta gde su procenjene rezerve rude bakra i zlata oko 2,29 milijardi tona, što će Srbiju u jednom trenutku pozicionirati na drugo mesto po proizvodnji bakra u Evropi, a po pitanju procenjene proizvodnje zlata na jedno od vodećih mesta u Evropi.


 Otvaranju rudnika prisustvuju i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović, gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić. Među prisutnima je bio i bivši predsednik Srbije, sada direktor Kancelarije za saradnju sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić.

Preporuka za vas

Ministarstvo dalo dozvolu kineskoj kompaniji za otvaranje rudnika bakra i zlata kod Bora

Komentari (0)

Biznis