Biznis vesti

Krivična prijava protiv rukovodioca koji je šutnuo inženjera u "Ziđinu", sindikati traže oštrije sankcije

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Stefan Goranović

03/09/2021

-

20:19

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Događaj iz Bora kada je rukovodilac "Ziđina" Lan Šikong šutnuo inženjera Nenada Jankucića dobio je svoj epilog. Za Euronews Srbija je u borskom tužilaštvu potvrđeno da je podneta krivična prijava protiv rukovodioca. Incident su zabeležile nadzorne kamere, a snimak je završio na internetu. Sindikati Ziđina traže oštrije sankcije.

​Ponašanje Lana Šikonga sporno je već neko vreme, saopštio je Sindikat Topionice Bor. Navode da je slao preteće poruke, ulazio u verbalne duele, pa za njih fizički sukob nije iznenađenje. Traže da se sve temeljno ispita.

"Tražili smo momentalnu suspenziju dok se sve to ne uradi. Međutim on je i dalje na položaju, donosi odluke, održava sastanke, kaže Žarko Radulović, iz Sindikalne organizacije Topionica Bor.

Tanjug/Serbia Zijin Copper/Gorica Tončev Vasilić

 

​Euronews je poslao molbu za intervju "Ziđinu", ali nam je u toj kompaniji rečeno kako se oni ovim povodom za sada neće oglašavati. Uputili su nas na ranije prosleđeno saopštenje za medije u kojem se navodi da je komisija za istraživanje incidenta od 23. avgusta utvrdila da je reč o manjem poslovnom nesporazumu.

Kompanija navodi da je događaj u nekim medijima prenaglašen, a da će ubuduće i najmanje nesuglasice biti sankcionisane. U ranijem saopštenju kažu da se od kineskih radnika zahteva i da "savesno uče srpske običaje i navike".

Lan Šikong je u pismu Jankuciću objasnio da "zbog ličnih razloga" ne razume "dovoljno dobro" kulturološke navike u Srbiji, ali i da će ih naučiti. Sindikati navode da bez obzira na kulturološke razlike ovakve stvari ne smeju da se događaju.

"Pogotovo što je poslodavac u prošloj godini doneo nekih 13 pravila iz bezbednosti i zdravlja na radu koje imaju karakter nulte tolerancije, među njima je i ova, odnosno fizički napad na poslu", istakao je Časlav Gavrić iz Sindikata Nezavisnost.

Živković: Država mora da reaguje

Predsednica Gradskog odbora opozicionog SSP i Udruženja "Izbor postoji" Irena Živković kaže za Euronews da država mora da reaguje, jer bi u suprotnom bila poslata poruka da zakoni ne važe za "Ziđin". Živkovićeva kaže i da ovo nije jedini problem radnika koji su često u strahu da javno istupaju kako ne bi trpeli posledice.

​"Nemaju dovoljnu opremu, ni bezbednost kakvu treba da imaju, nemaju osnovne higijenske uslove, a sada su počeli i fizički da budu ugroženi od strane kineskih šefova. Naravno da je to nešto što je strašno i da se na to mora reagovati", rekla je Živkovićeva.

Ona je istakla i da državne institucije moraju da reaguju po službenoj dužnosti.

"Ovo ne sme da ostane interno kao što je kompanija Ziđin predložila u svom poslednjem saopštenju, zato što bi to bilo isto kao kada se kaže da možete da bijete ženu u svoja četiri zida", poručila je predsednica Gradskog odbora SSP.

Lan Šikong se Jankuciću i njegovoj porodici koja takođe radi u "Ziđinu" izvinio, a njegovo izvinjenje je prihvaćeno. 

Savić: "Strani investitori zaštićeni kao beli medvedi"

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Ranka Savić kaže da sindikati već duže vreme upozoravaju da Ziđin nije jedina kompanija u kojoj su zabeleženi slični slučajevi maltretiranja radnika.

Euronews Srbija

"Ekonomska politika je takva da se favorizuju strane kompanije u kojima je jako teško oformiti sindikat. Mi imamo očigledno kršenje radnih prava, sve dokaze i obratimo se inspekciji, ali jedno obraćanje nije dovoljno, nego morate biti uporni da biste primorali inspekciju da ode u kompaniju i da obavi uviđaj", objasnila je Ranka Savić.

Ona je istakla da sindikati po pravilu u takvim slučajevima dobijaju izveštaje od inspekcije da je u tim kompanijama sve u redu i da se ništa loše ne dešava u smislu povreda Zakona o radu.

"Prema tome, strani investitori u ovoj zemlji su zaštićeni kao beli medvedi, što normalno nije slučaj sa domaćim investitorima i mi sad imamo jednu apsolutno nelojalnu konkurenciju", tvrdi Savićeva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis