Privreda

Lučić: Telekom Srbija će biti prva domaća kompanija koja izlazi na evropsku berzu

Komentari

Autor: Tanjug

12/04/2022

-

12:18

Lučić: Telekom Srbija će biti prva domaća kompanija koja izlazi na evropsku berzu
Vladimir Lučić - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić najavio je danas da će to preduzeće biti prva domaća kompanija koja će polovinom godine početi da izdaje evroobveznice i da će prva emisija na EU berzi biti vredna 500 miliona evra.

Telekom Srbija će prethodno dobiti međunarodni kreditni rejting, a Lučić kaže za Tanjug da će već počekom maja biti završeno sve što je potrebno za izlazak na EU berzu, ali da će tačan trenutak emisije zavisiti od uslova na berzi zbog ukrajinske krize. Lučić je dodao da će Telekom najverovatnije izaći na frankfurtsku ili luksemburšku berzu.

"Već početkom maja biće završeno sve što treba za izlazak Telekoma na berzu, a u kom mesecu ćemo tačno izaći, zavisiće od same procene kada će berza najbolje raditi zbog krize u Ukrajini", rekao je Lučić i dodao da će Telekom svakako polovinom godine izaći na EU berzu.

Lučić je kazao da će Telekom tako, prvom emisijom, prikupiti 500 miliona evra i istakao da je siguran da će interesovanje biti i mnogo veće, ali da im sada nije potrebno više sredstava.

Tanjug/Telekom Srbija

 

"Uložićemo taj novac u dalji razvoj optičke infrastrukture, mobilne mreže i u širenje Telekoma u inostranstvu", kazao je Lučić.

Telekom će, dodaje, biti prva firma iz Srbije koja je izdala evroobveznicu na stranoj EU berzi, što će biti izuzetno važno za Telekom, ali i celu Srbiju. Čelnik Telekoma je rekao da će ta kompanija biti prva izvorno iz Srbije koja će izaći na EU berzu pošto postoje kompanije koje su već na berzi, ali su deo velikih kompanija iz drugih zemalja.

Napominje da izlazak na berzu podrazumeva poštovanje strogih korporativnih pravila ponašanja i da je izlazak Telekoma na EU berzu znak stabilnosti poslovanja Telekoma i da međunarodni investitori veruju u Telekom Srbija. Prvi čovek Telekoma je naglasio da će korporativne evroobveznice doneti Telekomu nove prihode u budućnosti.

U drugoj fazi širenje na tržište Amerike i Kanade

Generalni direktor Telekoma kaže da je ova kompanija ostvarila veliki rast prihoda prošle godine, na nivou Telekom grupe od devet odsto odnosno 150 milijardi dinara prihoda. Telekom Srbija je, dodaje, imao u 2021. godini 108 milijardi dinara prihoda, što znači da je prihod povećan na 130 miliona evra. Telekom je na nivou grupe u 2021. imao i veliki rast broja korisnika multimedije za 150.000.

"Samo u Srbiji je Telekom imao prihod od 108 milijardi evra, što je za skoro 16 milijardi dinara nego prihod 2020, a u 2022. ćemo sa prihodom preći milijardu evra", naveo je Lučić.

Kada je reč o daljem širenju Telekoma, Lučić je rekao da su ambicije tog preduzeće velike i da će ove godine u tri zemlje pustiti mobilnu telefoniju, Severnoj Makedoniji, Švajcarskoj i Nemačkoj, a da će se u drugoj fazi proširiti u Ameriku i Kanadu.

Čelnik Telekoma kaže da se aukcija za dodelu 5G spektra očekuje u septembru i da će 5G mreža biti pušten već krajem ove godine.

"Već sada montiramo najsavremenije bazne stanice koje to podržavaju i onog trenutka kada dobijemo frekventni opseg i licencu, vrlo brzo ćemo to pustiti u najvećim gradovima", kazao je Lučić i dodao da će Telekom tada pustiti i nove servise.

Nastavak "Ubica moga oca" i serija "Toma"

Podsetio je da Telekom od avgusta pušta na Areni Premijer ligu i izrazio očekivanje da će to povećati broj korisnika nacionalnog operatera. Lučić je, govoreći o produkciji, najavio da će krajem aprila na Superstar kanalu biti premijerno prikazan treći deo serije Državni službenik, kao i da na jesen kreće serija Toma koja je, kako je rekao, dosta šira od filma.

"Biće i nastavak serije Ubice mog oca, sada snimamo šesti deo koji će biti pušten krajem ove i početkom naredne godine", dodao je Lučić.

Čelnik Telekoma podseća da je to preduzeće pokrenulo prvi preduzetnički Fond za finansiranje inovativnih startapa i očekuje da će prvo finansiranje startapa početi krajem aprila.

"Pozivam sve koji imaju dobre ideje da odu na naš sajt i da se prijave i biće sigurno pozvani", poručio je Lučić.

Napomenuo je da je formiran odličan tim koji će procenjivati da li je neka ideja univerzala i kako na njoj treba raditi da bi postala univerzalna i mogla da se razvije.

Euronews Srbija je u vlasništvu Arena channels grupe koja je deo Telekoma Srbija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis