Privreda

Počeo veliki remont: Borska topionica neće raditi do septembra

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/04/2022

-

13:23

Počeo veliki remont: Borska topionica neće raditi do septembra
Serbia Zijin Copper - Copyright Serbia Zijin Copper

veličina teksta

Aa Aa

Ispražnjena fleš-peć je jutros zaustavljena, čime je i zvanično počeo veliki remont metalurških agregata u borskoj topionici, saopštili su iz kompanije Serbia Zijin Copper. Kako su naveli, oni ubrzano sprovode tehničku rekonstrukciju i izgradnju novih konvertora, anodnih peći i drugih postrojenja, pa će u naredna četiri meseca, pošto je planirano da remont traje do septembra, stari topionički sistemi biti povezani sa novim.

"Biće zamenjen i elektrostatički filter kako bi se sveobuhvatno prikupljale i tretirale čestice prašine iz procesa topljenja. Izgradnja tog sistema biće završena tokom ove godine, nakon čega će kvalitet vazduha u Boru biti još bolji", tvrde u komapniji Zijin.

Serbia Zijin Copper

 

Iz Serbia Zijin Copper navode da su dosad uložili više od 1,2 milijarde dolara u modernizaciju procesa u nekadašnjem RTB-u Bor, kao i da je više od 170 miliona dolara investirano u zaštitu životne sredine. Navode i da je "višedecenijski problem zagađenog vazduha u Boru u velikoj meri već rešen, jer se vrednosti svih emisija nalaze u dozvoljenim granicama, a vrlo često su i daleko ispod tih granica".

Po završetku projekta tehničke rekonstrukcije, izgradnje i proširenja očekuje se da će Serbia Zijin Copper do 2025. dostići godišnji proizvodni kapacitet 180.000 tona katodnog bakra i tri do pet tona zlata godišnje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis